OMS, în cadrul unor recomandări tehnice către cele 194 de state membre ale sale, le îndeamnă să accelereze vaccinarea grupurilor prioritare și să se asigure că există planuri pentru a menține serviciile de sănătate esențiale. "Omicron are un număr fără precedent de mutații la proteina spike, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potențial asupra traiectoriei pandemiei", a precizat OMS.
"Riscul global legat de noua variantă îngrijorătoare Omicron este evaluat ca fiind foarte ridicat", spune Organizația. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine potențialul Omicron de a evita protecția împotriva imunității indusă de vaccinuri și de infecțiile anterioare, a precizat OMS, adăugând că sunt așteptate mai multe date în următoarele săptămâni.
"Cazuri de COVID -19 sunt așteptate la persoane vaccinate, dar într-o proporție mică și previzibilă", a adăugat Organizația Mondială a Sănătății.
Guvernul britanic, care deţine preşedinţia rotativă a G7 (grupul principalelor şapte economii ale lumii), a anunţat duminică seară convocarea unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor sănătăţii din ţările ce formează acest grup, pentru a discuta despre noua variantă Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, transmite AFP.
Aşadar, miniştrii sănătăţii din Marea Britanie, SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia se vor întâlni ''luni, 29 noiembrie, pentru a discuta despre evoluţia situaţiei legate de Omicron'', în cadrul unei ''reuniuni de urgenţă'', a precizat Ministerul Sănătăţii britanic.
Noua variantă a fost confirmată mai întâi în probe prelevate în Botswana începând cu 11 noiembrie şi Africa de Sud începând cu 14 noiembrie. Pe 24 noiembrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost sesizată cu privire la existenţa noii variante de către Africa de Sud, ţară care a înregistrat în ultimele săptămâni o înmulţire accelerată a cazurilor de COVID-19.
În zilele care au trecut de la anunţul privind existenţa noii variante, cazuri de infectare cu aceasta au fost confirmate şi în ţări din alte părţi ale lumii, precum Israel, Belgia (o femeie venită din Egipt şi aparent fără vreo legătură cu Africa subsahariană), Australia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Cehia şi Hong Kong.
Noua variantă provoacă îngrijorare în lumea întreagă întrucât prezintă mutaţii multiple, dar încă nu este elucidat impactul acestora - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News