Ca parte a unei noi politici de consolidare a controlului închirierii de camere din oraș, companiile care angajează lucrători sezonieri din afara Olandei, în special din România, Bulgaria sau Polonia, nu mai au vie să închirieze pentru acești locuințe în interiorul orașului Arnhem. Municipalitatea răspunde astfel la reclamațiile venite din partea localnicilor.
Anul trecut, locuitorii Arnhem au atras atenția politicienilor asupra problemelor lucrătorilor migranți adăpostiți în cartiere. În cartierul lor Elderhof, casele unifamiliale sunt închiriate pentru muncitorii migranți sezonieri care lucrează pentru companii din regiune. Nemulțumirea lor este că acest lucru creează neplăceri și chiar „subminează coeziunea socială din cartier“.
Probleme similare au apărut și în cartierul De Laar-West, unde cei mai mulți chiriași migranți sunt români, după cum arată Gelderlander.nl. Angajații sezonieri nu au nicio legătură cu viața din cartierele olandezilor, reclamă ei. Chiar în această săptămână, va fi pus la dispoziție un plan de zonare pentru inspecție, în care închirierea de camere din oraș va fi supusă unor reguli mai stricte, cu acordul consiliului municipal.
Va fi introdus un permis special pentru chiriași și un acord din partea celor care închiriază că nu vor mi închiria către muncitori sezonieri. Potrivit municipalității, acest tip de cazare pentru muncitorii migranți sezonierii trebuie să se termine pentru că este vorba despre „stiluri de viață puternic conflictuale și se ignoră complet reclamațiile rezidenților locali”.
La propunerea PvdA și D66, Arnhem va căuta cu companii și municipalități din regiune alte locuințe pentru lucrătorii migranți.
Subiectul apărut astăzi în presa neerlandeză a adunat și reacții din partea olandezilor: „Așadar, aceasta este discriminarea voastră absolută ... în conformitate cu regulile europene, fiecare european poate ști unde va trăi. Companiile care au nevoie de atât de mulți angajați din Europa de Est sunt mai bine să se mute în Orient chiar...“, este de părere Willem.
Cele mai multe comentarii însă susțin inițiativa municipalității Arnhem: „De parcă avem datoria de a menține un loc de muncă pentru străini cu calificări reduse!? Să ne folosim resursele pentru locuri de muncă pentru noi. Atunci acei migranți pot lucra doar la ei acasă. În cele din urmă, este mai bine pentru toată lumea. Ne putem apoi salva de sărăcie“, este de părere Albert, în timp ce Janssen îi completează ideile: „Întreaga generație de copii ai lucrătorilor imigranți, care sunt acum agățați pe stradă, ar trebui să fie și ei trimiși la muncă. Ei au primit toată pregătirea noastră și acum sunt suficient de maturi pentru a lucra ca toți ceilalți“.
„Această problemă nu se găsește numai în Arnhem, ci în aproape toate orașele și satele, majoritatea muncitorilor migranții își trăiesc propriile vieți, nu au nicio legătură cu cartierul, le displace totul și fac doar ceea ce le place. ..și asta da deseori probleme“, spune un alt Olandez, iar opinia sa este împărtășită de Charlie: „Sunt și mai răi, aruncă grămezi de biciclete și saci de gunoi pe stradă, nu respectă regulile de circulație și te țin treaz toată noaptea“.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News