Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Olanda limitează zborurile de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam
WhatsApp
Olanda a anunţat vineri maxim 440.000 de zboruri pe an pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, faţă de o capacitate de 500.000 atinsă înainte de pandemie, decizie care creează "multă incertitudine", transmite AFP. 

Guvernul de la Haga a precizat într-un comunicat că are în vizor "ca prioritate, poluarea fonică", recunoscând în acelaşi timp că este "un mesaj dificil pentru sectorul aviatic".

Reducerea zborurilor, care urmează să fie introdusă din noiembrie anul viitor, va avea drept consecinţă "mai puţină poluare fonică şi mai puţine emisii de CO2, de azot", afirmă guvernul într-o scrisoare adresată parlamentului. Cu toate acestea, se precizează că reducerea emisiilor de azot "nu a fost motivul acestei decizii".

"Multe lucruri rămân neclare", a reacţionat aeroportul Schiphol, afirmând că, prin această decizie,"se asumă riscuri semnificative asupra calităţii reţelei".

Locuitorii din regiunea aflată în preajma aeroportului Schiphol, o zonă dens populată, s-au plâns în mod regulat de poluarea fonică şi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele zborurilor asupra sănătăţii, naturii şi climei.

Ministrul olandez al infrastructurii, Mark Harbers, a recunoscut că decizia conţine "un mesaj dificil pentru sectorul aviaţiei", care încă se recuperează după consecinţele pandemiei de coronavirus.

Este o nouă lovitură pentru aeroport, care a anunţat la începutul acestei luni că va limita numărul de călători în această vară şi va anula zboruri pentru a evita aglomeraţia de pe aeroport, unde, în ultimele săptămâni, s-au înregistrat cozi interminabile din cauza lipsei de personal.

Guvernul susţine, însă, că "prin acest număr de zboruri, Schiphol îşi poate menţine reţeaua internaţională de destinaţii", au reacţionat, cu stupoare, reprezentanţi din domeniul aviatic.

Un raport din 2022 al filialei europene a Consiliului Internaţional al Aeroporturilor (ACI Europe) plasează aeroportul Schiphol pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte conectivitatea aeriană directă.

"Decizia guvernului de a reduce drastic capacitatea aeroportului va slăbi Ţările de Jos", a declarat directorul general al ACI Europe, Olivier Jankovec, citat într-un comunicat.

"Această decizie bruscă este o lovitură pentru aviaţie, forţa de muncă şi economia Ţărilor de Jos", a reacţionat directorului general IATA, Willie Walsh, care a denunţat o hotărâre "şocantă". 

Haos pe aeroporturile din Europa: Lufthansa anulează 3.100 de zboruri; greve la Easyjet și Ryanair în Belgia, Spania şi Portugalia

 

Haos în industria călătoriilor aviatice din Europa. Lufthansa a anunțat că anulează peste 3.000 de zboruri, pe fondul valului de infecții cu coronavirus care a agravat deficitul de personal. Anunțul vine pe fondul grevelor personalului de la companiile Ryanair și Easyjet. Aproape toate companiile aeriene se confruntă cu probleme în acest început de vară, în contextul creșterii accelerate a cererilor pentru vacanțe.

Deutsche Lufthansa AG anulează un total de 3.100 de zboruri după ce valul de infecţii cu coronavirus a agravat deficitul de personal, creând un haos în industria călătoriilor aviatice din Europa, pe măsură ce perioada crucială a vacanţelor de vară începe, scrie Bloomberg, citat de ZF.

Compania aeriană emblematică a Germaniei a anunţat vineri că va abandona 2.200 de rute interne şi europene în iulie şi august, pe lângă cele 900 de anulări dezvăluite la începutul acestei luni. Aceasta reprezintă aproximativ 4% din capacitatea transportatorului în acea perioadă, potrivit unui purtător de cuvânt. Acţiunile Lufthansa au scăzut cu până la 3,4% la Frankfurt.

Cererea de călătorii a revenit dramatic în Europa odată cu ridicarea restricţiilor. Cu toate acestea, un nou focar de Covid-19 -- deşi mai puţin mortal decât valurile anterioare -- provoacă absenţe tot mai mari de la locurile de muncă, agravând lipsa acută de personal.

Tulburările în creştere ale forţei de muncă, pe măsură ce lucrătorii caută creşteri salariale pentru a ţine pasul cu inflaţia, cresc tensiunile acumulate recent de grevele din cadrul companiilor aeriene, inclusiv în rândul Ryanair Holdings Plc şi British Airways de la IAG SA.

Situaţia actuală aduce cu sine o nouă lovitură pentru industria aviaţiei europene, care a fost printre cele mai afectate în timpul pandemiei, companiile aeriene şi aeroporturile pierzând miliarde de euro după ce virusul a izbucnit în întreaga lume. Transportatorii au redus personalul în timpul crizei de sănătate şi au întârziat să se reconstruiască, îngrijoraţi de rezistenţa vânzărilor de bilete.

Citește mai departe: Greva angajaţilor Ryanair afectează cursele aeriene din toată Europa

 

Unii membri ai echipajelor de cabină de la Ryanair au declanşat vineri greve în Belgia, Spania şi Portugalia, într-o dispută legată de salarizare şi condiţiile de lucru, provocând perturbări limitate, după ce operatorul aerian irlandez a anulat zeci de zboruri, lăsând blocaţi sute de pasageri, transmite Reuters.

Majorarea inflaţiei în Europa a dus la sporirea costului vieţii, determinând sindicatele să ceară salarii mai mari, deseori în urma declanşării unor mişcări de protest.

Companiile aeriene şi operatorii de aeroporturi din Europa se confruntă de asemenea cu lipsa de personal care să gestioneze fluxurile de pasageri, după ce s-a majorat cererea pentru călătorii aeriene, în urma ridicării majorităţii restricţiilor.

Şi alţi angajaţi din industria aeriană, de exemplu cei de la British Airways, intenţionează să intre în grevă vara aceasta.

Sindicatele care-i reprezintă pe membrii echipajelor de cabină Ryanair din Belgia, Spania şi Portugalia au demarat vineri o mişcare de protest de trei zile. Angajaţii din Franţa şi Italia ar urma să înceteze lucrul în weekend. Echipajele din Spania ar urma să intre din nou în grevă în perioada 30 iunie-2 iulie.

Angajaţii susţin că operatorul aerian irlandez nu respectă reglementările de muncă locale, care vizează chestiuni cum ar fi salariul minim, şi au cerut şefilor Ryanair îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

"Condiţiile sunt teribile. Un membru al echipajului de cabină nu are voie nici măcar să ia o sticlă de apă pe durata zborului", susţine Ricardo Penarroias, preşedintele SNPVAC, sindicatul din spatele grevei din Portugalia.

MAE, avertizare de călătorie în Spania. Grevă în aeroporturi 

 

Ministerul Afacerilor Externe informează românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească, pe cale aeriană, înspre și dinspre Spania, că mai multe organizații sindicale au anunțat o grevă a însoțitorilor de zbor ai companiei aeriene Easyjet, în trei intervale din iulie.

Greva însoțitorilor de zbor a fost anunțată pentru perioadele 1 - 3, 15 - 17 și 29 - 31 iulie, pe toate intervalele orare, la cele 3 baze situate în Barcelona, Palma de Mallorca și Málaga.

Astfel, pot exista blocaje majore ale curselor aeriene operate de compania vizată.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp cu privire la situația zborurilor contractate, consultând paginile de Internet de specialitate și oficiale și/sau contactând direct operatorul de zbor.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al Românei la Madrid la +34 91.734.4004, apelul fiind redirecționat către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel