'Din păcate, nu pot să vă spun acum că există o conştientizare în creştere că a fost o eroare să se înceapă acest război', a spus Scholz la Berlin.
Potrivit cancelarului, opinia lui Putin nu este pe cale să se schimbe: 'Nimic nu lasă să se creadă că o poziţie nouă este pe cale să apară acolo', a afirmat Scholz, care a avut marţi o convorbire telefonică de 90 de minute cu preşedintele rus.
Olaf Scholz a mai spus că este 'corect' să se discute şi fiecare să spună ceea ce are de spus. 'Pentru că sunt ferm convins că Rusia trebuie să se retragă, că trupele sale trebuie să se retragă, pentru ca pacea să aibă o şansă în această regiune', a insistat el.
'Şi, cu fiecare zi, devine tot mai clar că este singura perspectivă' posibilă, a adăugat cancelarul german, punctând că 'trebuie să discutăm despre aceasta'.
În discuţia de marţi, Scholz i-a cerut lui Putin să ordone 'retragerea completă' din Ucraina a forţelor ruse, puse în dificultate de o contraofensivă.
Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina (SNBO), Oleksii Danilov, a declarat miercuri, într-un interviu acordat publicaţiei poloneze Wiadomosci, că nu toţi liderii de stat conştientizează pe deplin ce este războiul, iar unii politicieni compară războiul cu facturile mari la gaze.
El a apreciat totodată că preşedintele rus Vladimir Putin nu este cu nimic diferit de liderul nazist Adolf Hitler, relatează agenţiile de presă Unian şi Liga.
'Chiar şi după războiul sângeros declanşat împotriva Ucrainei, există ţări în lume care nu consideră Rusia un agresor şi nici stat terorist'. 'Lumea ar trebui să înţeleagă în sfârşit că Putin nu este cu nimic diferit de Hitler. Hitler era obsedat de distrugerea evreilor, iar Putin vrea să-i distrugă pe ucraineni', a spus responsabilul ucrainean în interviu.
Atunci când a început cel de-al Doilea Război Mondial, 26 de ţări au format o coaliţie antifascistă, iar acum este necesar să se formeze o coaliţie anti-Putin, consideră secretarul SNBO. El a subliniat că Ucraina este foarte recunoscătoare lumii pentru sprijinul acordat, dar toată lumea trebuie să înţeleagă că războiul împotriva Rusiei este o cauză comună.
'Răspunsul la invazia rusă în Ucraina a fost o reuniune a peste 40 de ţări la baza militară americană din Ramstein, Germania, dar este vorba despre mai mult, despre protejarea valorilor fundamentale', a spus Danilov. 'Mulţi lideri nu înţeleg ce este războiul. Plătim cu vieţile oamenilor noştri pentru libertatea şi securitatea întregii Europe, iar unii politicieni echivalează războiul cu facturi mai mari la gaz', şi-a exprimat el regretul.
Oficialul ucrainean a remarcat sarcastic că un mare 'merit' pentru că Gazprom a devenit monopolist în Uniunea Europeană îi revine Germaniei şi mai ales fostului său cancelar Gerhard Schroeder.
Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie în Ucraina, numind-o 'operaţiune militară specială' pentru 'denazificarea' şi 'demilitarizarea' ţării vecine, de fapt un război de cucerire, primul de acest fel în Europa după cea de-a doua conflagraţie mondială, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News