Avocatul Poporului arată, într-un comunicat de presă, că a descoperit informații îngrijorătoare în urma anchetelor legate de studiile clinice pe pacienți vulnerabili.
În octombrie 2019, Avocatul Poporului a făcut o anchetă la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov (SCPN Brașov), respectiv la Ministerul Sănătății, după care a mai fost nevoie de date suplimentare de la SCPN Brașov, în așa fel încât Ministerul Sănătății și ANMDMR să facă verificări legate de condițiile în care studiile clinice au fost efectuate pe pacienții cronici internați la Secția Vulcan a aceluiași spital.
În urma solicitării unor informații suplimentare cu privire la testele clinice în cauză, SCPN Brașov a comunicat Avocatului Poporului mai multe documente și informații privind studiile clinice efectuate în perioada 2001-2015, fiind constituită și o comisie internă la nivelul spitalului, pentru a investiga aspectele desfășurate în acea perioadă de timp.
Cu toate acestea, documentele medicale ale pacienților implicați în studii nu se mai regăsesc în arhiva spitalului.
Apoi, Avocatul Poporului a continuat demersurile la Ministerul Sănătății, ANMDMR și Comisia Națională de Bioetică a Academiei de Științe Medicale, în urma răspunsurilor acestor instituții rezultând din nou lipsa documentelor medicale.
A rezultat că Secția Vulcan a SCPN Brașov nu a fost niciodată autorizată în scopul efectuării studiilor clinice, însă, în fapt acestea au avut loc, potrivit declarațiilor personalului medical din această secție.
Ca atare, Avocatul Poporului a semnalat procurorului general faptul că s-au făcut teste clinice pe pacienți cronici ai Secției Vulcan SCPN Brașov, contrar faptului că aceasta nu a fost niciodată autorizată pentru aceste studii și că nu se regăsesc documentele studiilor (inclusiv a formularelor de consimțământ și a documentelor sursă) de pe Secția Vulcan din arhiva SCPN Brașov (cu excepția unei foi de observație a unei singure paciente, care nu are cuprinse mențiuni despre consimțământul informat).
De asemenea, Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 105/2020, prin care a solicitat președintelui ANMDMR: colaborarea în mod constant cu celelalte autorități competente în domeniul studiilor clinice efectuate pe persoane vulnerabile, în special cu Comisia Națională de Bioetică a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale și dispunerea și efectuarea unor controale asupra studiilor clinice pentru medicamentele de uz uman care se desfășoară pe categoriile de persoane vulnerabile, în conformitate cu ghidul privind buna practică în studiul clinic, precum şi a locului de desfăşurare a acestora, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, relatează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News