Trei români au reușit să realizeze peste hotare o companie de succes care creează roboți pentru depozite și logistică. Compania BotsAndUs a fost înființată în anul 2015 de Andrei Dănescu (CEO), Adrian Negoiță (CTO) și Oana Jinga (marketing și vânzări).
Cu o pasiune comună pentru competițiile de robotică, Andrei și Adrian știu de mulți ani că într-o zi își vor construi și își vor dezvolta propria companie de robotică. După ce au urmat căi separate la începutul carierei lor, li s-a alăturat Oana în pasiunea pentru mașinile autonome și s-a născut BotsAndUs.
Oana Jinga a fost invitată la interviurile ȘtiriDiaspora, unde a răspuns întrebărilor redactorului Bogdan Bolojan.
Întrebată despre condițiile de muncă din UK și despre riscul ca în curând roboții să ia locul oamenilor, Oana Jinga a răspuns că acest lucru este puțin probabil și că, de fapt, inteligența artificială vine în ajutorul angajaților.
Bogdan Bolojan: Sunt câteva sute de mii de români care lucrează în Marea Britanie. Mulți se tem că roboții, inteligența artificială, le-ar putea lua locurile. Este o realitate sau nu? Poate fi înlocuit omul?
Oana Jinga: Ca să vorbesc strict de Marea Britanie, după Brexit și după pandemie a fost un exod masiv al oamenilor din UK. Nu neapărat a românilor, dar oameni care lucrau in Marea Britanie și care lucrau în depozite, agricultură. Mai ales lucrătorii sezonieri nu s-au mai întors pentru că acum e foarte complicat să lucrezi aici.
Acest lucru pune o presiune incredibil de mare pe companiile de logistică pentru că ei efectiv nu au oameni. Participăm la foarte mule conferințe și tema asta e preponderentă în toate conferințele, simpozioanele: cum sa facem sa atragem talent?
Scopul nostru nu e de a lua joburile și task-urile oamenilor, ci mai ales de a-i ajuta sa fie mult mai eficienți și să nu mai piardă timpul numărând cutii practic, ci lucrând la lucrurile mai importante, să scoată cutia sau pachetul din depozit și a se asigura că ajunge la tine. Ceea ce facem noi nu este de a lua locurile oamenilor, ci de a aduce extra date pentru eficientizare.
Pentru a face față exodului de personal, alte țări vor permite muncitorilor să lucreze online, de acasă. Astfel, munca online este legalizată în Ţările de Jos. Parlamentul olandez a aprobat o lege care le acordă angajaţilor din companii dreptul să lucreze de acasă.
Dacă şi Senatul va susţine Legislativul, atunci Ţările de Jos vor fi primul stat cu o astfel de lege. Oamenii vor avea dreptul să depună cereri la compania unde sunt angajaţi, ca să li se permită să muncească de acasă, iar patronii vor fi obligaţi să o analizeze.
Deputaţii olandezi cred că exemplul lor va fi preluat de alte ţări, în special de cele europene. Asta deoarece carantina a demonstrat că lucrul de la distanţă are numeroase avantaje pentru angajaţi. În principal, ei economisesc timp, pentru a ajunge la muncă, şi sunt mai aproape de familiile lor.
După pandemie, unele companii internaţionale au decis din proprie iniţiativă să le permită angajaţilor să lucreze de acasă, câteva zile din săptămână.
De exemplu, în luna aprilie a acestui an, cea mai mare bancă din Franţa, BNP Paribas, a permis ca 132 000 de angajaţi să combine munca de la birou cu cea de acasă, cel puţin până în anul 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News