Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O tornadă care a devastat localităţi întregi din Cehia vine spre România. Avertismentul meteorologilor - VIDEO
WhatsApp
O tornadă care a devastat mai multe localităţi din Cehia, Austria şi Germania se îndreaptă spre România, avertizează meteorologii.
Tornada Cehia

O tornadă rară a lovit joi seară de-a lungul graniţei de sud a Republicii Cehe, distrugând locuinţe în mai multe localităţi şi provocând rănirea a peste 100 de persoane, potrivit serviciilor de urgenţă şi poliţiei, relatează AFP şi Reuters.

''Estimăm că între 100 şi 150 de persoane au fost rănite, inclusiv copii şi persoane în vârstă", a declarat o purtătoare de cuvânt a serviciilor de urgenţă, Michaela Bothova, pentru televiziunea cehă.

Ministrul de interne Jan Hamacek a avertizat că se aşteaptă să existe persoane decedate, subliniind că sunt în curs de desfăşurare căutări pentru a găsi oameni sub dărâmături.

''Toate serviciile de salvare disponibile sunt mobilizate sau se îndreaptă spre regiunea Hodonin, unde mai multe localităţi au fost lovite de tornadă", a scris Jan Hamacek pe Twitter.

De asemenea, guvernul ia în considerare mobilizarea armatei dacă va fi necesar, a mai spus el. Se aşteaptă ca serviciile de salvare austriece şi slovace să-şi ajute omologii cehi, au precizat aceştia.

În Hodonin, un oraş de la graniţa cu Slovacia, un azil de bătrâni a fost avariat.

În fotografiile şi clipurile care circulă pe reţelele de socializare se puteau vedea clădiri distruse, copaci smulşi din rădăcini, maşini avariate, precum şi incendii.

Televiziunea cehă a transmis că aproximativ şapte oraşe mici au fost avariate "masiv", citând un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă.

Agenţia de ştiri cehă CTK l-a citat pe primarul din Hrusky, care a declarat că jumătate din localitate a fost distrusă de furtună.

Zeci de persoane rănite au fost internate la spitalul din Hodonin după ce tornada a trecut prin zonă şi a răsturnat şi un autobuz, a precizat aceeaşi sursă.

Un meteorolog al televiziunii cehe a declarat că tornada ar fi putut atinge nivelurile F3-F4, cu viteze ale vântului de 267-322 km pe oră în ultima fază.

Acest lucru ar face-o cea mai puternică din istoria modernă a ţării central-europene şi prima tornadă din 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel