Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O româncă stabilită de 30 de ani în Canada, mesaj emoționant: "Mă întorc în România cu plăcere. Cafeluța nu are egal"
WhatsApp
Cristiana Ștefan Bodea, Directoarea Laboratorului Clinic de la Centrul de Adicție și Sănătate Mentală din Toronto, Canada, a fost invitată la emisiunea Departe de România, acolo unde a vorbit despre legătura pe care o menține cu patria mamă. 

Cristiana Ștefan Bodea, o româncă stabilită de aproape 30 de ani în Canada, spune că vine cu drag în România de fiecare dată și descoperă cu surprindere evoluția țării noastre. Totodată, spune că-i lipsește pâinea caldă. 

"Mie mi-a făcut întotdeauna plăcere să mă întorc în România. Nu neapărat vin cu intenția de a compara, dacă e spre bine sau spre rău. Am văzut, de câte ori am venit, îmbunătățiri care mi-au atras atenția. Fie cum arată străzile, magazinele, oamenii pe stradă, dacă sunt voioșii sau mohorâți. Am văzut astfel de îmbunătățiri și m-au bucurat. Eu întotdeauna vin cu drag în România și mă bucur pentru orice progres pe care îl văd. 

Stau cu drag. E o bucurie să-ți revezi familia, prietenii, cunoștințele, să mergi la cumpărături. Să mergi la cafeluță, care nu are egal. După părerea mea, avem prăjituri nemaipomenite, pateurile cu brânză, covrigii", a spus, cu emoție în glas, dr Cristiana Ștefan Bodea, în emisiunea "Departe de România". 

Cristiana Ștefan mai spune că îi este dor de pâinea caldă din România.

"Aici nu găsim așa ceva. Să fie făcute proaspăt. Nu este o cultură în acest sens. Nu sunt făcute atunci. Aici nu cumperi pâine caldă. Cumpăram înainte, din România, dar acum nu. Nu este această cultură a cafenelelor. Nu la modul în care găsești în România.

Vin cu drag și nu mă supăr de micile neajunsuri", mai spune românca. 

Vezi aici emisiunea integrală

 

Aproape un sfert de milion de români trăiesc în Canada

 

Potrivit statisticilor actualizate până în 2016, în Canada trăiesc 7.540.830 de indivizi născuți în străinătate și ajunși în țară prin procesul de imigrație, ceea ce constituie mai mult de o cincime din populația totală a Canadei (21.9%). Conform estimărilor realizate de Statistics Canada, până în anul 2036, procentul celor născuți în afara Canadei se va situa în intervalul cuprins între 24.5% și 30.0% din întreaga populație.

În ceea ce privește numărul persoanelor cu cetățenie canadiană și rezidență permanentă cu origini în România, acesta a atins cifra de 238.050 în 2016. Acest număr a înregistrat o creștere constantă pe parcursul anilor, pornind de la 24.405 în 1971, urcând la 42.140 în 1991, 192.170 în 2006 și 204.625 în 2011, conform informațiilor furnizate de recensămintele anterioare.

Din totalul celor 238.050 de persoane care au declarat că au origini etnice românești în anul 2016, 96.910 au menționat că au o origine etnică singulară, în timp ce 141.145 au afirmat că au o origine etnică multiplă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel