Autorităţile de la Minsk au anunţat, joi, că o rachetă antiaeriană lansată de armata ucraineană a căzut pe teritoriul Belarusului, în contextul conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina, informează cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.
Potrivit autorităţilor belaruse, cel mai probabil racheta antiaeriană a deviat de la traiectorie, "într-un mod similar cu incidentul produs în Polonia".
"Astăzi, o rachetă a armatei ucrainene de tip S-300 a căzut pe teritoriul Belarusului", a comunicat Ministerul Apărării de la Minsk, fără a oferi informaţii despre zona în care a căzut racheta. Nu au fost raportate victime.
O altă variantă analizată este cea în care racheta să fi fost doborâtă de sistemele antiaeriene belaruse. O ancheta militară va stabili cu certitudine circumstanţele evenimentului. Este prima dată de la începutul războiului din Ucraina când Belarusul, principalul aliat al Rusiei, raportează căderea unei rachete pe teritoriul său.
În noiembrie, o rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei, provocând moartea a două persoane şi generând temeri privind izbucnirea unui război direct între NATO şi Rusia. Administraţia de la Kiev a acuzat Rusia în cazul incidentului din Polonia, dar experţii NATO au stabilit că a fost o rachetă antiaeriană ucraineană.
În timpul vizitei în SUA, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a promovat intens planul de pace în 10 puncte, discutându-l, printre alţii, cu preşedintele Joe Biden.
Agenția Reuters a prezentat conţinutul acestui plan şi ecourile pe care le-a avut la nivel mondial.
Zelenski şi-a anunţat pentru prima dată formula de pace la un summit al G20 (grup reunind economiile dezvoltate şi emergente), desfăşurat în noiembrie.
Planul prevede:
1. Siguranţa radiologică şi nucleară, cu accent pe restabilirea securităţii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.
2. Securitatea alimentară, incluzând protejarea şi asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace naţiuni din lume.
3. Securitatea energetică, cu accent pe restricţiile de preţ asupra resurselor energetice ruseşti, precum şi pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice, din care jumătate a fost afectată de atacurile ruseşti.
4. Eliberarea tuturor prizonierilor şi deportaţilor, inclusiv a prizonierilor de război şi a copiilor deportaţi în Rusia.
5. Restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei - despre care Zelenski a spus că "nu poate fi negociată" - şi reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU.
6. Retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.
7. Justiţie, care să includă înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele de război ruseşti.
8. Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare şi refacerea instalaţiilor de tratare a apei.
9. Prevenirea escaladării conflictului şi construirea unei arhitecturi de securitate în spaţiul euro-atlantic, incluzând garanţii pentru Ucraina.
10. Confirmarea încheierii războiului, care să includă un document semnat de părţile implicate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News