Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O familie de români s-a întors în țară după 15 ani în Italia. Au transformat satul Grindeni într-o destinație gastronomică populară
WhatsApp
După 15 ani petrecuți în Italia, familia Chiorean, o familie cu doi copii, a decis să se întoarcă acasă, în satul Grindeni din județul Mureș pentru a-și pune pe picioare propria afacere. 
Foto: Unsplash

Reîntoarcerea lor nu a fost doar o întoarcere fizică, ci și o investiție în comunitatea locală. Cu o energie molipsitoare și o pasiune autentică pentru tradițiile românești și bucătăria locală, familia Chiorean a reușit să pună Grindeni pe harta turistică și culinară a județului.

 

Festivaluri și tradiții locale, reînviate cu entuziasm

 

Una dintre primele inițiative ale familiei a fost organizarea Festivalului Lalelei Pestrițe, o manifestare dedicată florii-simbol a zonei. Festivalul a atras turiști din întreaga regiune, oferindu-le oportunitatea de a se bucura de frumusețea naturii și de a descoperi tradițiile locale. De asemenea, Enikő și Sorin au lansat un alt festival dedicat preparatelor tradiționale precum zacusca și silvoița, punând în valoare rețetele autentice ale locului.

Dar adevărata lor realizare este deschiderea unui punct gastronomic local, un loc unde vizitatorii pot savura preparate tradiționale românești, gătite cu ingrediente locale și naturale. Punctul gastronomic de la Grindeni a devenit rapid un magnet pentru turiștii care caută autenticitate și gusturi originale.

 

Inspirându-se din agroturismul italian

 

„Îmi place foarte mult să gătesc și vreau ca preparatele mele să ajungă și mai departe. Mi se pare important ca tot ce ne dă pământul, toate roadele, să fie valorificate. Cel puțin noi cultivăm și tot ce rămâne dorim să le și preparăm”, mărturisește Enikő Chiorean, conform Antena 3 CNN.

Împreună cu Sorin, ea pregătește mâncăruri delicioase pentru turiști, cum ar fi sărmăluțele în foi de viță, ciorba țărănească ardelenească și diverse deserturi tradiționale.

"Avem sărmăluțe în foi de viță, sunt de la vie, sunt opărite și învelite cu carne normală, și cum se face umplutura pentru sarmale", explică Enikő cu entuziasm.

 

O viziune comună pentru viitorul gastronomic al satului

 

Punctul gastronomic a fost gândit ca o extensie naturală a pasiunii lor pentru gătit și pentru valorificarea tradițiilor locale.

Sorin subliniază: „Văzând că soția mea este o bună gospodină, îi place să gătească din produse tradiționale, am zis de ce să nu încercăm să facem și un punct gastronomic, chiar la noi acasă, unde pot să vină și prietenii, rudele.”

Reacțiile turiștilor nu au întârziat să apară.

„Am servit o ciorbă țărănească, ardelenească, cum se zice la noi, cu de toate, printre care și cărniță, pentru că cea mai bună legumă la noi în Ardeal este carnea”, a spus unul dintre clienți.

Un alt vizitator a adăugat: „Am mâncat aici niște sarmale foarte bune, iar gustul acestor sarmale îmi amintește de vremurile când stăteam la bunica și făcea sarmalele alea multe și bune cu smântână.”

 

Planuri de extindere și oaspeți internaționali

 

Ambițiile familiei Chiorean nu se opresc aici. Ei intenționează să extindă proiectul, oferind inclusiv locuri de cazare.

„Sperăm că pe viitor să reușim să ducem ideea și mai departe, să aducem și oaspeți din alte locuri, să vadă cum este bucătăria tradițională ardelenească îmbinată cu bucătăria tradițională ungurească”, explică Sorin.

În același timp, Enikő adaugă: „Zona e foarte frumoasă, au ce să viziteze, pot să facă un traseu turistic cu bicicletele, pot să viziteze stâne de oi, de vaci.”

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel