Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nu mai încărca telefonul până la 100%, așa îl omori încet. Trucuri simple ca să prelungești viața bateriei
WhatsApp
După cum probabil ați observat până acum, după un an sau doi de utilizare bateria telefonului dumneavoastră pare să nu mai reziste la fel de mult. Dacă la început cu o singură încărcare treceați toată ziua, acum e posibil să vă lase bateria până la prânz. De vină este tehnologia folosită în cazul acumulatorilor. Există câteva obiceiuri de care trebuie să scăpați pentru a prelungi viața telefonului dumneavoastră. 
Nu mai încărca telefonul până la 100%. Trucuri simple ca să prelungești viața bateriei

Nu mai încărca telefonul până la 100% și nu lăsa bateria să se descarce complet. Acestea sunt doar două obiceiuri de care trebuie să scapi pentru a prelungi viața bateriei telefonului mobil. De ce? Descoperă în articolul nostru o scurtă explicație a bateriilor existente în telefoanele mobile actuale, dar și trucuri pentru a le prelungi durata de viață.

Bateriile Li-ion, prezente în aproape toate dispozitivele

 

Cam toate gadgeturile electronice din ziua de azi sunt alimentate de baterii litiu-ion, de la căști wireless și laptopuri până la probabil orice dispozitiv pe care citești acest articol în acest moment. Aceste mici surse de alimentare sunt atât de esențiale pentru modul în care trăim, încât merită un premiu Nobel.

Spre deosebire de bateriile de unică folosință, care trebuie înlocuite atunci când se consumă, bateriile reîncărcabile pot inversa fluxul de energie. Deci, după cum sugerează și numele, le puteți reîncărca. Dar bateriile Li-ion nu sunt doar reîncărcabile, ci sunt și mai ușoare și mai puternice decât alte baterii reîncărcabile (cum ar fi cele alcaline). Bateriile Li-ion au o durată de viață de aproximativ 300-500 de cicluri de descărcare/încărcare. Există o serie de lucruri care le determină să se deterioreze în timp și o mulțime de mituri contradictorii despre cum să încetinești acest proces.

Trucuri ca să prelungești durata de viață a bateriei

 

Stai departe de temperaturile extreme

 

În timp ce telefonul poate supraviețui la o serie de temperaturi extreme, bateria are de suferit. Frigul extrem scade temporar durata de viață a bateriei, dar orice temperatură mai mare de 35 de grade Celsius poate avea efecte permanente (cum ar fi o peliculă care se acumulează pe electrod) care îmbătrânesc prematur bateria.

Folosește încărcarea standard în loc de încărcarea rapidă

 

Blasfemie, ar spune unii pasionați de tehnologie. Gândește-te la bateria telefonului tău ca la un ulcior de apă cu o gaură pe fund. Apa se va scurge în timp. Atunci când umpleți ulciorul, nu trebuie să dați drumul la apă la maximum și să provocați șocuri ulciorului.

Încărcarea rapidă crește, de asemenea, temperatura, generând căldură în exces care solicită bateria. Așadar, dacă vă încărcați telefonul peste noapte, rămâneți la încărcarea standard. După cum ai observat, unele modele de telefoane opresc încărcarea rapidă după 80%, ca măsură de siguranță.

Scoateți telefonul din priză atunci când s-a terminat de încărcat

 

Este posibil să vă supraîncărcați telefonul? Nu chiar. Atunci când telefonul atinge 100%, se oprește automat din încărcare. Pe măsură ce bateria coboară la 99% și mai mult, uneori intervine o "încărcare prin picurare" pentru a readuce telefonul la 100%. Această reîncărcare continuă solicită bateria telefonului, ceea ce duce la creșterea căldurii care, după cum am aflat deja, uzează bateria.

Nu vă lăsați bateria să se descarce complet

 

Așadar, încărcarea prin "picurare" este motivul pentru care nu ar trebui să vă încărcați niciodată telefonul la 100%. La fel se întâmplă și în cazul descărcării. În timpul testelor de stres, bateriile Li-ion prezintă cea mai mare pierdere de capacitate atunci când scad de la încărcat complet la un sfert de încărcare. Această pierdere ar fi mai mare dacă telefonul ar fi descărcat complet. Pe de altă parte, cea mai mică pierdere are loc atunci când bateria scade de la 75% la 65%. Dar, evident, acest lucru este ridicol și complet nepractic.

Nu mai încărca telefonul până la 100%

 

Bateriile Li-ion nu trebuie să fie încărcate cu adevărat la 100%, mai ales că acest obicei pune un stres suplimentar pe baterie. Este recomandat să lăsați bateria să se descarce parțial și să o încărcați pe parcursul zilei, în funcție de necesități. Acest mod de utilizare reduce stresul suferit de baterie și încetinește procesul natural de uzură. Desigur, compromisul este că nu utilizați întregul potențial al bateriei, care oricum are cicluri finite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel