Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nu e glumă! Bancnota de zero euro, lansată în Franța
WhatsApp
O bancnotă comemorativă pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a Debarcării din Normandia va fi pusă în vânzare, în Franța, în principal pentru colecționari, întrucât nu va avea nicio valoare comercială.

Această bancnotă comemorativă de 0 euro nu are nicio valoare comercială, dar va fi cu siguranță populară pentru colecționari. 

În atenția numismaților și a colecționarilor pasionați de istorie. O nouă bancnotă de 0 euro va fi pusă în vânzare pe 11 februarie, cu ocazia celui de-al 21-lea Salon des Collectionneurs din Isle, lângă Limoges (Haute-Vienne). Acest bilet-suvenir va fi pus în vânzare la ora 9.00, iar regula este simplă: "Primul venit, primul servit", explică site-ul Billets-Euro-Souvenir, care coordonează operațiunea, citat de Le Parisien.

Doar 3.000 de astfel de bilete, numerotate de la 000001 la 003000, vor costa 3 euro fiecare, iar fiecare vizitator va putea cumpăra cel mult două. Doar 400 de bilete vor fi puse în vânzare la expoziție, restul colecției urmând să fie comercializate ulterior. Așadar, de ce să cumpărați un bilet de 0 euro fără valoare de piață?

O bancnotă specială pentru cea de-a 80-a aniversare a debarcării din Normandia

 


Nu este nimic întâmplător în această postare. Este o ediție specială comemorativă pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a Debarcării din Normandia, care a avut loc la 6 iunie 1944. Mai multe imagini sunt suprapuse pentru a reconstitui istoria evenimentului. Printre acestea se numără afișul "Către toți francezii", cu referire la apelul din 18 iunie, sprijinul aliat pentru Rezistență reprezentat de avionul Westland Lysander, sabotajele orchestrate de Rezistență, Debarcarea din Normandia și sărbătorirea Eliberării pe Champs-Élysées, la Paris.

În spatele acestor bancnote speciale de 0 euro se află Euro Banknote Memory, o companie dedicată producerii acestor ediții de colecție. Bancnotele sunt fabricate în același mod ca și omologii lor comerciali, cu elemente de siguranță pentru a preveni contrafacerea. Drapelul european este o pastișă, cele 12 stele fiind înlocuite cu text și, bineînțeles, nu este menționată Banca Centrală Europeană (BCE) și nici semnătura președintelui acesteia.

Nu este prima dată când este emisă o bancnotă de 0 euro

 

Sute de variante au fost comercializate de companie începând cu 2015 pentru a onora monumente sau evenimente. În Franța, de exemplu, există bancnote de 0 euro cu efigia Panteonului, a lui Napoleon I, a lui Vincent van Gogh, a Stade Vélodrome sau chiar a Turnului Eiffel.

În timp ce aceste bancnote comemorative de 0 euro nu se găsesc în magazinele tradiționale, există monede care sunt emise oficial pentru ocazii speciale. În cazul monedei europene, este vorba de punerea în circulație a unor monede comemorative de 2 euro. Fiecare țară din zona euro are dreptul la două ediții speciale pe an, adesea pentru a aduce un omagiu unei personalități decedate sau pentru a comemora un eveniment.

Începând din 2002, Franța a emis monede de 2 euro cu efigia lui Jacques Chirac sau a Simonei Veil, dar și pentru Cupa Mondială de Rugby din 2023, pentru cea de-a 70-a aniversare a Apelului din 18 iunie sau pentru cea de-a 25-a aniversare a Panglicii Roz pentru lupta împotriva cancerului la sân. Grecia, de exemplu, a adus un omagiu Mariei Callas și Jocurilor de la Atena din 2004, în timp ce Germania a emis monede în cinstea fiecărui land, iar Italia a imortalizat Jocurile de iarnă de la Torino din 2006. Pentru 2024, Franța a anunțat deja emiterea unei monede în cinstea Jocurilor de la Paris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel