Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nouă înșelătorie online: Hackerii folosesc identitatea vizuală a unei cunoscute companii de curierat. Atenție la mesaje!
WhatsApp
O nouă tentativă de fraudă online care încearcă să exploateze folosirea serviciilor de curierat în perioada reducerilor a fost descoperită de către experţii în securitate cibernetică din cadrul Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
Foto ILUSTRATIV

'Infractori cibernetici trimit potenţialelor victime un SMS în care îi anunţă că au câştigat un premiu, fără să dea detalii suplimentare. Mesajul conţine un link care, odată accesat (din curiozitate sau din dorinţa de a beneficia de un câştig rapid) redirecţionează către un site de #phishing. Site-ul copiază elementele de identitate vizuală ale serviciului de curierat #FedEx, pentru a oferi utilizatorului impresia că se află pe un canal de comunicare oficial al companiei. În realitate, dacă aruncăm o privire către denumirea domeniului care găzduieşte această schemă de phishing (globalpackoin[.]com) ne putem da seama instant că nu suntem pe site-ul FedEx şi că ar trebui să ne oprim înainte de a furniza date sensibile', a scris DNSC, pe propria pagină de Facebook.

Nouă înșelătorie online: Hackerii folosesc identitatea vizuală a unei cunoscute companii de curierat

 

În acest context, specialiştii îndeamnă utilizatorii de Internet la atenţie şi la analizarea cu atenţie a informaţiilor primite, înainte de a furniza date online. De asemenea, este de evitat accesarea link-urilor sau ataşamentelor din mesaje nesolicitate, provenite din surse necunoscute, furnizarea la cerere de date personale, financiare sau de autentificare, după accesarea unor adrese via SMS, e-mail sau platforme de mesagerie.

'Nu uitaţi că nu puteţi câştiga un premiu la un concurs la care nu v-aţi înscris şi nu aţi participat!', atenţionează experţii DNSC. În prezent, utilizatorii de Internet se pot 'antrena' pentru a detecta şi evita ameninţările cibernetice în mediul online, pe site-ul https://sigurantaonline.ro.

În plus, în cazul în care există pagube materiale, va trebui depusă o plângere la Poliţia Română şi, totodată, poate fi notificat DNSC, la numărul unic 1911 sau pe mail, la adresa alerts[@]dnsc.ro.

Vezi și:

Germania. "Cel mai bun potențial de câștig, program de lucru flexibil, muncă puțină": O nouă înșelătorie cu locuri de muncă ia amploare

 

"Cel mai bun potențial de câștig, program de lucru flexibil, muncă puțină" - infractorii își ademenesc în prezent victimele cu astfel de oferte de muncă. În bursele de locuri de muncă, pe site-uri web sau prin e-mail, aceștia pretind că sunt reprezentanți ai unor companii aparent de încredere, avertizează poliția germană. Scopul lor: informații bancare.

Sună ca o slujbă de vis: să câștigi bani din biroul tău de acasă, în paralel și cu gestionarea liberă a timpului - și fără calificări sau certificate speciale. Dar euforia inițială este repede atenuată. Odată ce interesul este stârnit, utilizatorii sunt aproape prinși în capcană, avertizează unitatea de prevenire a infracțiunilor din cadrul poliției landurilor și federației din Germania. Pentru că în spatele unui anunț de angajare aparent atrăgător se află de fapt escroci.

Pentru a obține date cu caracter personal, aceștia folosesc în mod deliberat anunțuri de angajare fictive și promit un salariu frumușel pentru un efort redus. Persoanelor interesate neștiutoare li se cere să deschidă un cont bancar în "scopuri de testare" sau pentru a-și "verifica" propriile detalii. Escrocii ar folosi apoi contul bancar deschis în acest mod pentru activitățile lor infracționale. În alte cazuri, părțile interesate trebuiau să pună la dispoziție un cont bancar existent pentru tranzacții. Aceștia primeau apoi plăți pe care trebuiau să le trimită în alte conturi, adesea în străinătate. Ca recompensă, o parte din sumă a fost permisă să fie reținută, explică criminaliștii.

Dar "cooperarea" ar putea avea consecințe grave. Pe de o parte, mini-angajatorii ar deveni ei înșiși victime, iar pe de altă parte, ar putea fi acuzați de fraudă sau suspectați de spălare de bani.

 

Poliția avertizează: "Nu vă lăsați păcăliți de oferte avantajoase"

 

"Recomandăm persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să nu se lase orbiți de ofertele profitabile și să verifice cu atenție fiecare anunț. Compania care a publicat un anunț există cu adevărat? Este sarcina de muncă serioasă, sensibilă și logică? Este slujba remunerată în mod adecvat sau în mod evident generos?", afirmă Harald Schmidt, director general al Poliției de prevenire a criminalității din statele federale și din Federație. "Practic, cu cât o ofertă este mai tentantă, cu atât mai suspicioasă ar trebui să fii."

În plus, poliția vă sfătuiește să nu împărtășiți informații sensibile cu străinii. De regulă, furnizorii și companiile de renume nu comunică doar prin e-mail sau servicii de mesagerie. În plus, conturile nu ar trebui să fie deschise niciodată în numele unor terțe părți. Potrivit poliției, utilizatorii pot raporta anunțuri suspecte pe eBay Classifieds folosind funcția "Raportează un anunț". Orice persoană care suspectează că a fost victima unei înșelăciuni trebuie să contacteze secția de poliție locală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel