Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Norvegia anunţă finalizarea vânzării celor 32 de avioane F-16 de ocazie către România
WhatsApp
Norvegia a anunţat joi că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România după unda verde dată de autorităţile americane şi norvegiene, transmite France Presse, preluat de Agerpres. Principul acestei vânzări fusese anunţat în noiembrie, pentru o sumă de 388 milioane de euro.

Autoritățile din Norvegia spun că achiziția de avioane F-16 de către România înseamnă modernizarea apărării unui vecin al Ucrainei. 

'Vânzarea va întări şi moderniza apărarea unei naţiuni aliate ce are Ucraina ca vecin', a remarcat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, într-un comunicat.

Într-o întâlnire cu presa străină la sfârşitul lunii mai, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store exclusese eventualitatea de a se reveni asupra acestui contract în favoarea unei livrări a avioanelor către Ucraina pentru a o ajuta să respingă invazia rusă.

Cu aceste 32 de avioane şi alte 17 cumpărate de la Portugalia, România îşi va moderniza forţele aeriene, care au renunţat în mai la vechile Mig-21 LanceR de fabricaţie sovietică.

Înaintea livrării lor României, avioanele norvegiene vor fi supuse unor operaţiuni de mentenanţă la grupul Kongsberg Aviation Maintenance Services.

Norvegia cumpără F-35

 

Norvegia îşi modernizează ea însăşi flota cu avioane F-35 mai avansate ale producătorului american Lockheed Martin, intenţionând să achiziţioneze până la 52 de aparate.

Fabricate de americanii de la General Dynamics, ultimele F-16 norvegiene au fost retrase din serviciu la începutul lui 2022.

Din cele 57 de avioane considerate ca putând face obiectul unei vânzări de către Norvegia, un număr de până la alte 12 au fost vândute grupului privat american Draken International, dar nu au fost încă livrate.

În teorie, ţara scandinavă mai deţine, aşadar, câteva avioane susceptibile să fie livrate Ucrainei dacă autorităţile ar decide să se alăture coaliţiei de state occidentale care şi-au anunţat intenţia de a livra F-16 Kievului.

Guvernul norvegian a anunţat că va reflecta la mijloace de a ajuta la formarea de personal ucrainean pe aceste F-16, fără a se pronunţa deocamdată despre livrarea eventuală de avioane Kievului.

Avioanele F-16 au fost proiectate în anii '70

 

Avioanele F-16, cunoscute și sub denumirea de Fighting Falcon, sunt avioane de vânătoare multirol dezvoltate de compania americană Lockheed Martin. Acestea au fost proiectate inițial în anii '70 pentru a servi drept avion de luptă ușor și au intrat în serviciu în Forțele Aeriene ale Statelor Unite în anul 1978.

F-16 este un avion extrem de versatil și a fost adoptat de numeroase țări din întreaga lume. A fost folosit în diverse roluri, inclusiv în misiuni de supraveghere aeriană, atac la sol, atac naval și recunoaștere. De asemenea, a fost utilizat în cadrul unor escadrile de demonstrații aeriene, cum ar fi celebrul grup "Thunderbirds" al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite.

Avionul F-16 este cunoscut pentru manevrabilitatea sa excelentă, accelerație și performanțe de zbor superioare. Este echipat cu un singur motor și are o carcasă fabricată în mare parte din aluminiu, ceea ce îi conferă o greutate redusă și o agilitate sporită în aer.

Printre caracteristicile notabile ale avionului F-16 se numără sistemul avansat de control al focului, care permite avionului să lanseze rachete aer-aer și să execute manevre de luptă aeriene eficiente. De asemenea, dispune de o gamă largă de sisteme electronice, inclusiv radar, avionica avansată și dispozitive de vizualizare și ochelari montați pe cască pentru pilot.

F-16 a suferit mai multe modernizări de-a lungul anilor, pentru a îmbunătăți performanțele și a menține avionul în pas cu tehnologiile avansate. În prezent, există mai multe variante ale F-16, cum ar fi F-16C și F-16D, care sunt folosite de către numeroase țări din întreaga lume.

Avionul F-16 a demonstrat capacități excelente în luptă și a fost implicat în numeroase conflicte și operațiuni militare de-a lungul anilor. Este recunoscut ca fiind un avion fiabil, cu costuri de întreținere relativ reduse și ușor de operat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel