Gazprom, gigantul energetic rus de stat, a declarat că restricțiile asupra gazoductului Nord Stream 1 vor dura următoarele trei zile.
De asemenea, aceasta respinge acuzațiile de a folosi livrările de energie ca o modalitate de a pedepsi națiunile occidentale pentru impunerea de sancțiuni din cauza invaziei din Ucraina.
Conducta Nord Stream 1 se întinde pe o distanță de 1.200 km pe sub Marea Baltică, de pe coasta rusă de lângă Sankt Petersburg până în nord-estul Germaniei.
A fost inaugurată în 2011 și poate trimite maximum 170 de milioane de metri cubi de gaz pe zi din Rusia în Germania.
Conducta a fost oprită timp de 10 zile în iulie - din nou pentru reparații, potrivit Rusiei - și a funcționat recent la o capacitate de doar 20% din cauza a ceea ce Rusia descrie ca fiind echipamente defecte.
Această creștere abruptă amenință să creeze o criză a costului vieții în lunile de iarnă, ceea ce ar putea forța guvernele să cheltuiască miliarde de euro pentru a ușura povara.
Marți, ministrul francez al Energiei, ministrul de tranziție Agnes Pannier-Runacher, a acuzat Rusia că "folosește gazul ca pe o armă de război".
Ea a vorbit după ce Gazprom a declarat că va suspenda livrările de gaze către compania energetică franceză Engie.
Dar purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a respins acuzațiile și a insistat că sancțiunile occidentale au cauzat întreruperile prin deteriorarea infrastructurii rusești.
El a insistat că "problemele tehnologice" cauzate de sancțiunile occidentale sunt singurele care împiedică Rusia să furnizeze gaz prin gazoduct, fără a preciza care sunt problemele, conform BBC.
Cea mai recentă controversă a fost legată de o turbină care a ajuns în Germania după ce a fost reparată în Canada și pe care Rusia a refuzat să o ia înapoi , argumentând că face obiectul sancțiunilor occidentale.
Germania, însă, neagă acest lucru.
La începutul acestei luni, ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat că gazoductul este pe deplin operațional și a precizat că nu au existat probleme tehnice, așa cum susține Rusia.
La începutul acestei săptămâni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va interveni pe piețele energetice, declarând la o conferință din Slovenia că acestea "nu mai sunt potrivite pentru scop".
"Avem nevoie de un nou model de piață pentru electricitate care să funcționeze cu adevărat și să ne readucă în echilibru", a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News