Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, precizează că numărul poliţiştilor locali din teren va creşte de la 130 la 200, ca urmare a modificării organigramei.
Edilul general a declarat, pentru Digi24, că îşi doreşte o mai eficientă activitate de control în ce priveşte disciplina în construcţii, protejarea mediului sau activitatea de taximetrie.
Precizările au fost făcute în contextul în care directorul general al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, Daniel Răşică, a fost demis din funcţie în această săptămână.
"Noi nu simţim că avem o poliţie locală a Municipiului Bucureşti. În afară de faptul că sunt nişte poliţişti locali care patrulează prin parcuri, nu vedem poliţişti locali pe străzi, cum ar fi normal să vedem. În chestiunea aceasta de ordine publică nu îi simţim. Există multe probleme de control la construcţii, la mediu - şi aici e chestiunea cu IOR -, la taximetrie. Şi atunci e nevoie de un suflu nou la Poliţia Locală", a afirmat edilul general.
Nicuşor Dan a explicat şi de ce a ales să îl schimbe din funcţie pe Daniel Răşică după trei ani de mandat, arătând că a avut în vedere şi o schimbare a organizării instituţiei.
"Trebuie să te gândeşti şi la pasul următor. Pasul următor este şi cum o să fie organigrama, cât de mulţi oameni o să fie în teren, cât de mulţi o să rămână în aşa numitul TESA şi structura fiecăruia dintre compartimente. Şi toţi aceşti paşi următori sunt pregătiţi. Nu ne aruncăm în gol. O să avem aproximativ 200 de oameni care vor fi agenţi de teren. Acum sunt cam 130 - asta e partea de ordine publică. Şi o să avem aceste servicii de control care nu funcţionează aşa cum trebuie să funcţioneze. Vor funcţiona. Disciplina în construcţie, mediu, taximetrie, agenţi economici", a spus el.
Nicuşor Dan a apreciat că Bucureştiul este un "oraş sigur", dar a adăugat că, în ce priveşte ordinea publică, fenomenele care îi deranjează pe bucureşteni sunt grafitti şi lipsa curăţeniei în anumite zone.
În legătură cu Parcul IOR, el a reamintit că o firmă de avocatură contractată de PMB a realizat o analiză juridică privind modul în care s-a realizat retrocedarea. Nicuşor Dan a mai precizat că analiza a fost finalizată şi că în zilele următoare va discuta cu organizaţiile de mediu pe această temă.
"În linii mari, e întrebarea dacă retrocedarea din 2005 s-a făcut sau nu corect. O să aveţi un răspuns peste câteva zile. Există două decizii definitive ale instanţei: una din 2007-2008 şi una din 2022. Aceste decizii, din păcate, sunt opozabile pentru Municipiul Bucureşti şi pentru primarul municipiului Bucureşti. Acolo a fost şi din partea primarului Sectorului 3 şi din partea primarului municipiului Bucureşti, când putea să facă ceva, în anii 2014-2015, o apărare defectuoasă. Mai departe, există nişte căi legale la care ne-am gândit, după o analiză care a durat patru-cinci luni. Şi mai este chestiunea de cum să sancţionezi faptele care s-au întâmplat acolo, e adevărat, pe un teren care în momentul acesta are statut de teren privat, dar există o legislaţie de mediu care permite un anumit tip de sancţiuni", a spus el, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News