Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Mulțumim DIASPORA!“: Proteste de amploare în fața Parlamentului din Moldova pentru stoparea ultimelor zbateri ale lui Dodon (VIDEO)
WhatsApp
Sute de oameni protestează în fața Parlamentului. Manifestanții au venit la îndemnul președintei alese, Maia Sandu, care a anunțat că socialiștii au venit cu un proiect prin care vor să scoată SIS-ul (Serviciul de Informații și Securitate) din subordinea președintelui.
proteste moldova

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a îndemnat pe oameni să iasă în stradă, după ce socialiștii au depus un proiect care prevede că Serviciul de Informații și Securitate va trece din subordinea Președinției la Parlament. Șeful Serviciului de Informații și Securitate este în prezent numit de președinte și aprobat prin votul Parlamentului.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova propune însă ca numirea să fie făcută de către deputați pe un termen de 5 ani. Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că prin acest proiect, Igor Dodon, care tocmai a pierdut un nou mandat de șef al statului, încearcă să controleze în continuare instituțiile statului:

„Este un abuz antidemocratic, pus la cale de persoana care a pierdut alegerile și încrederea poporului. Această persoană plănuiește să controleze în continuare schemele de corupție. Vă îndemn să ieșiți în fața Parlamentului, cu măști și păstrând distanța fizică, pentru a vă apără votul și dorința poporului. (…) Trebuie să declanșăm cât mai curând alegeri parlamentare anticipate.”, a spus Maia Sandu, potrivit Europa FM.

Tribuna Parlamentului, blocată

 

Proiectul prin care socialiștii propun ca Serviciul de Informații și Securitate să treacă în subordinea Parlamentului a fost deja aprobat de comisia juridică a legislativului și va fi dezbătut joi în ședința de plen.

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate și cei din Platforma Demnitate și Adevăr au întrerupt ședința Parlamentului, după ce au blocat tribuna principală în semn de protest. Potrivit lor, aceasta este singura metodă de opri coaliția dintre PSRM și cei din Partidul Șor, potrivit tv8.md.

Cetățenii au venit la manifestație cu steaguri ale Republicii Moldova și a Uniunii Europene și cu pancarte cu diverse mesaje cerând revocarea acestei inițiative. La un moment dat, sutele de persoane aflate în fața Parlamentului au început să strige în cor: „Mulțumim diaspora“, după mobilizarea masivă de la vot și votul, aproape unanim, dat Maiei Sandu, prima femeie, primul președinte pro-european al Republicii Moldova.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel