Mucenici dobrogeni. Rețeta secretă a gospodinelor. Ingrediente
500 g mucenici
3 litri apă
400 g zahăr
esențăa de rom
o păstaie vanilie
coajă rasă de la o lămâie
coajă rasă de la o portocală
1/2 linguriță sare
300g nucă
scorțișoară
2 plicuri zahăr vanilat
Pune la fiert apa cu sarea. Când dă în clocot adăuga mucenicii (cumpărați) și păstaia de vanilie tăiata în jumătate, pe lungime. Lasă mucenicii să fiarbă până e înmoaie. Adaugă apoi zahărul. Poți adăuga mai mult sau mai puțin, în funcție de gust. Mai lasă totul să fiarbă doua minute. Stinge focul și adăuga romul și coaja de lămâie și de portocală.
Dacă ți-a plăcut rețeta de Mucenici dobrogeni, s-ar putea să îți placă și rețeta Brigadeiro. Rețeta braziliană a bomboanelor de casă din trei ingrediente. Sunt gustoase și se fac extrem de simplu și rapid
În timp de mucenicii fierb, verifica nucile să nu aibă coji și adaugă-le la cuptor timp de câteva minute. Lasă-le apoi să se răcească și toacă-le mărunt. Amestecă-le cu zaharul vanilat și adaugă scorțișoara după gust. Mucenicii dobrogeni se servesc cu amestecul de nucă pe deasupra.
În acea zi, se face curățenie mare în gospodării, incinerându-se gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În credința populară a Românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc.
Dacă ți-a plăcut rețeta de Mucenici dobrogeni, s-ar putea să îți placă și rețeta Prăjitura ungurească. Rețeta secretă a celui mai rapid și ușor desert pentru cafeaua de dimineață
În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși. În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. În Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. În Muntenia, pe lângă brădoșii obișnuiți, se face o Uitata pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News