Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
MRP caută soluții pentru aducerea românilor ACASĂ
WhatsApp
Problematica diasporei din Uniunea Europeană, cu accent asupra modalităţilor de reinserţie socio-profesională în ţările de origine, a combaterii traficului de persoane şi fenomenului sclaviei moderne, este tema unei dezbateri la nivel de experţi din statele membre UE organizate la Craiova, în perioada 22-24 februarie, de către Ministerul Românilor de Pretutindeni (MRP), în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Subsecretarul de stat în cadrul MRP Victor Ionescu a afirmat, sâmbătă, în cadrul deschiderii oficiale a evenimentului, că acesta reprezintă primul eveniment pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni îl organizează pe perioada deţinerii de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, fiind pentru prima dată când în cadrul unei preşedinţii rotative se întâlnesc la aceeaşi masă a dezbaterilor, la nivel european, experţi pe probleme legate de diaspora din numeroase state membre UE.

"Iniţiativa MRP are caracter de pionierat, însă am identificat un interes mare la nivelul guvernelor multor state membre în legătură cu proprii cetăţeni care aleg să lucreze, să studieze sau să se stabilească în altă ţară. România are aproape 10 milioane de cetăţeni în afara graniţelor sale, dacă punem la socoteală atât comunităţile istorice cât şi migraţia economică. Nu este un secret că fiecare român care pleacă este o pierdere pentru România, iar acelaşi lucru este valabil şi în alte ţări din UE în relaţia cu proprii cetăţeni, pentru că nu doar România se confruntă cu acest fenomen. Odată identificată o provocare comună, am considerat că România are şansa, în calitatea de moderator conferită de deţinerea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, să aducă la masa dezbaterilor măcar câteva dintre problematicile vaste care ţin de diaspora. Ne-am propus alături de parteneri să căutăm soluţii sau strategii comune la provocări comune", a spus Victor Ionescu.

Subsecretarul de stat în cadrul MRP a precizat că în cadrul campaniei "Informare acasă! Siguranţă în lume!", pe care ministerul a derulat-o anul trecut la nivel naţional, în toate judeţele ţării şi în municipiul Bucureşti, a fost identificată o provocare comună: aceea de a-i convinge pe proprii cetăţeni să vină în ţara de origine, motiv pentru care reuniunea care se desfăşoară la Craiova a fost gândită şi în ideea de a identifica strategii privind diaspora şi soluţii pentru întoarcerea acasă şi reinserţia socio-profesională.

"Există numeroase aspecte care ţin de relaţia unui stat cu diaspora sa. Ca minister, principala noastră atribuţie este de a-i sprijini pe românii de peste graniţe în demersurile lor de a păstra şi promova identitatea culturală, spirituală şi lingvistică, de a rămâne români indiferent de locul unde au ales s trăiască temporar sau definitiv. Facem acest lucru finanţând proiecte ale asociaţiilor sau parohiilor româneşti sau proiecte proprii. Dorim însă să acordăm sprijin şi pentru alte iniţiative alături de alte instituţii partenere. Sperăm ca prin această reuniune să aducem diaspora pe agenda europeană şi să deschidem posibilitate unei cooperări la nivelul Uniunii pentru politici adresate diasporei", a mai spus Victor Ionescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
19 apr 2024, 22:40
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel