Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Proiect finantat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Momentul cheie în care românii din diaspora și-ar dori să fie în țară. Mirela Fanea: "În străinătate, parcă nu le simt"
WhatsApp
Mirela Fanea, președinta Asociației La Femme Roumaine, a fost invitata scriitorului Flaviu Predescu la ediția din această săptămână a emisiunii "Tradiții românești în diaspora". 
Foto: Captura Youtube

În cadrul discuției, cei doi au abordat subiecte esențiale pentru comunitatea românilor din străinătate, punând accent pe nevoile sufletești ale acestora, dar și pe dificultățile întâmpinate de cei care au ales să trăiască departe de casă.

Mirela Fanea a evidențiat faptul că majoritatea românilor pleacă din țară cu gândul că, după o anumită perioadă, se vor întoarce acasă.

"Românii pleacă cu gândul acesta că oricum se reîntorc. Și părinții mei au plecat cu același gând, că stau 2-3 ani și revin, și uite că stau de aproape 30 de ani în Italia și nu au revenit. Dar mereu spun că se vor întoarce acasă", a afirmat ea, subliniind că, de cele mai multe ori, întoarcerea nu este atât de simplă cum pare.

Discuția a scos la iveală multiple aspecte ale vieții românilor în străinătate, inclusiv adaptarea la noile condiții de viață, dar și dorința continuă de a păstra legătura cu rădăcinile lor. În comunitatea românească din Franța, unde Mirela Fanea este activă, nevoile sufletești ale românilor se reflectă în dorința de a menține tradițiile, de a se întâlni cu conaționalii și de a păstra legătura cu familia și prietenii din România.

"Eu mă întorc acasă mereu de Crăciun, de Paște, pentru că nicăieri nu este ca acasă în aceste momente. În altă țară, chiar dacă le sărbătorim ca aici, parcă nu le simt. Avem parohie și aici, mergem la biserică de Înviere, iarna mai mergem la colindat prin comunitatea de români de aici, chiar dacă s-a mai pierdut această tradiție, noi mai mergem uneori", a povestit ea, arătând cât de importantă este continuitatea acestor obiceiuri pentru românii din diaspora.

 

Mentalitățile sunt cele mai grele probe 

 

Totodată, Mirela Fanea a discutat despre dificultățile întâmpinate de români în ideea de a se întoarce definitiv în țară. Ea a menționat că mulți se confruntă cu o lipsă de curaj atunci când se gândesc la revenirea în România, mai ales după mulți ani petrecuți în străinătate.

"S-ar întoarce ei acasă, dar după atâți ani de Occident e mai grea reintegrarea în România. Spitalele în primul rând, civilizația și mentalitățile sunt cele mai grele probe", a precizat Mirela Fanea.

De asemenea, ea a subliniat problemele de infrastructură și lipsa unei rețele de autostrăzi în România, menționând că "în România încă nu putem să mergem din Nord până în Sud pe autostradă. Am intrat de 17 ani în Uniunea Europeană și încă nu avem o autostradă". Aceste probleme contribuie la sentimentul de nesiguranță și de incertitudine pe care mulți români îl resimt când iau în considerare întoarcerea în țară.

 

Mulți români nu se mai întorc în țară din cauza sistemului medical

 

Cel mai semnificativ impediment, în opinia Mirelei Fanea, este sistemul medical din România, despre care a vorbit cu sinceritate: "Motivul principal pentru care românii nu se mai întorc, este părerea mea, sistemul medical. Mie îmi e frică să merg la spital la urgențe în România".

Ea a relatat o experiență personală în care a simțit lipsa de încredere în serviciile medicale de acasă, întărind astfel argumentul că problemele din sistemul sanitar românesc descurajează revenirea în țară a multor români plecați.

„Am fost odată cu fata mea în Satu Mare și avea doar o enterocolită și ei mi-au zis că trebuie operată de apendicită, pentru că era sensibilă la atingere, dar nu i-au făcut o ecografie ceva. Am stat 24 de ore cu frică să nu o opereze.”, povestește.

Dialogul cu Mirela Fanea la emisiunea "Tradiții românești în diaspora" a evidențiat faptul că, deși dorința de a se întoarce acasă rămâne vie în inimile românilor din străinătate, realitățile dure ale societății românești și dificultățile reintegrării reprezintă obstacole semnificative. 

Urmărește emisiunea integrală

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel