Publicitate
Conform surselor citate, următoarea şansă de a pune pe agenda Consiliului JAI aderarea României la Schengen este în luna februarie la Consiliul European, unde unul din subiectele de pe agendă urmează să fie cel legat de migraţia ilegală.
Aceleaşi surse au subliniat că în măsura în care preşedinţia suedeză nu va accepta discutarea subiectului extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, o decizie în privinţa admiterii României în Schengen în anul 2023 este puţin probabilă.
"Intuitiv, dacă preşedinţia suedeză nu va accepta extinderea, şansele ca decizia să mai fie luată în anul 2023 sunt foarte mici", au transmis aceleaşi surse.
Cât priveşte poziţia Austriei, sursele citate au precizat în privinţa retrimiterii ambasadorului României la Viena la post că acest lucru se va întâmpla în măsura în care Austria va da semnale pozitive pe tema aderării României la Spaţiul Schengen, conform Agerpres.
Cele mai înalte oficialităţi europene au transmis un mesaj de susţinere pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, după ce ambele ţări au fost respinse la vot săptămâna trecută în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele consiliului, Charles Michel, au declarat că vor mai exista schimburi de opinie pe această temă şi că se aşteaptă la progrese în următoarele luni. Subiectul aderării României la Schengen a fost discutat liderii din Uniunea Europeană la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, deşi tema nu a figurat pe agenda summitului Consiliului European de la Bruxelles.
Subiectul aderării României la Spaţiul Schengen şi al votului negativ dat în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de săptămâna trecută a fost ridicat de preşedintele Klaus Iohannis la întâlnirea cu şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană de la Bruxelles, deşi tema nu a figurat pe agenda reuniunii Consiliului European. Preşedintele Klaus Iohannis declara că discuţia a fost bună şi că este destul de optimist că în viitor va fi încheiat cu un rezultat pozitiv pentru România şi Bulgaria pe această temă.
Continuă știrea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News