Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre creșterea pensiilor, în 2024: „Vom respecta formula elvețiană“. Ce înseamnă acest lucru
WhatsApp
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a dat de înțeles că o creștere a pensiilor românilor ar putea să nu fie posibilă de la 1 ianuarie 2024, însă a precizat că va fi aplicată „formula elvețiană“. Iată ce înseamnă acest lucru.

Simona-Bucura Oprescu, actualul Ministru al Muncii și Protecției Sociale, a sugerat că majorarea pensiilor pentru români ar putea fi amânată după 1 ianuarie 2024. Într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN, ea a subliniat că oricum va exista o creștere a pensiilor în anul viitor, dar termenul precis depinde de finalizarea noului proiect referitor la sistemul public de pensii.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a subliniat: "Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public (...) În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor. Dacă vom merge în continuare pe actualul cadru legislativ, vom respecta formula elvețiană care spune că inflație + jumătate din câștigul salarial mediu brut“, a explicat ministrul de resort.

Printre modificările pe care guvernul intenționează să le introducă în noua lege a pensiilor, se numără și indexarea în luna martie, astfel încât să se țină cont de datele oferite de Institutul Național de Statistică și să se reflecte datele din anul precedent.

Ce este formula elvețiană și cum se aplică în cazul pensiilor

 

Formula elvețiană este o metodă de calcul utilizată în unele țări pentru ajustarea pensiilor sau a altor beneficii sociale în funcție de anumite indicatori economici, cum ar fi inflația și creșterea salariilor. Această formulă se bazează pe ideea de a asigura că pensiile sunt corelate cu evoluțiile economice și financiare în societate, astfel încât beneficiarii să nu piardă puterea de cumpărare pe termen lung.

De obicei, formula elvețiană implică adăugarea unui procent din rata inflației și un procent din creșterea medie a salariilor pentru a calcula ajustarea anuală a pensiilor. De exemplu, în cazul în care formula elvețiană prevede că pensiile vor crește cu 50% din rata inflației și 50% din creșterea salariilor, dacă inflația a fost de 2% și creșterea salariilor de 4%, pensiile ar crește cu 3% în acel an (50% din 2% + 50% din 4%).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel