Ministrul a caracterizat Pilonul 2 drept un sistem de pensii corect, care dă măsura corectitudinii în raport cu contribuţiile realizate de oameni în vederea perioadei de retragere din activitatea profesională.
"Eu sunt pentru o atitudine responsabilă la care trebuie să ne gândim fiecare dintre noi. Cred că în condiţiile în care avem un pericol iminent, în sensul în care numărul persoanelor active descreşte simţitor, astfel încât se vede cu ochiul liber că acest trend va duce la situaţia în care numărul pensionarilor să fie mai mare decât numărul celor în activitate, şi pentru că sunt de părere că fiecare dintre noi trebuie să evalueze din timp care să fie responsabilitatea pe care fiecare trebuie să o avem pentru perioada în care vom ieşi la pensie şi în care vom avea nevoie de venituri pentru a doua parte a vieţii noastre, încurajez economiile populaţiei şi încurajez oamenii să gândească responsabil faţă de perioada de după activitatea în câmpul muncii.
Citeşte şi: Ministrul Muncii, la spital după şedinţa de Guvern
Şi pentru că Pilonul 2 oferă această posibilitate, de a-şi vedea contribuţiile şi de a avea imaginea parcursului contribuţiilor tale, aşa cum sunt ele administrate de administratorii Pilonului 2, cred că este un sistem corect, care dă măsura corectitudinii în raport cu ceea ce contribui în vederea perioadei de după activitatea profesională. Nu înseamnă că nu înţeleg rolul Pilonului 1, dar trasabilitatea banilor tăi, modul în care tu poţi vedea ceea ce se întâmplă cu economiile pe care le faci, cu contribuţiile pe care le trimiţi în Pilonul 2, dau mai multă siguranţă pentru contribuabilii noştri şi ca atare cred că este o chestiune de responsabilitate să gestionăm lucrurile de aşa manieră încât să fie corecte pentru cei care contribuie în vederea pensionării", a declarat Violeta Alexandru, pentru Agerpres.
Întrebată dacă intenţionează să crească nivelul contribuţiei la Pilonul II de pensii, ministrul Muncii a răspuns:
"Dacă acest lucru va fi oportun, da. Eu sunt pentru creşterea contribuţiilor la Pilonul 2, dar vom face etapizat acest lucru şi pe baza unor analize care să nu crească deficitul la Pilonul 1 şi care să nu perturbe tot traseul contribuţiilor pe Pilonul 1. Vom face lucrurile pe baza unor analize care implică şi echipa Ministerului Finanţelor Publice şi, la momentul la care va fi cazul, vom consulta, vom fi transparenţi cu privire la aceste decizii. Afectează o bună parte din populaţie, nu e o decizie pe care o vom lua peste noapte şi în lipsa unei minime transparenţe pe acest subiect".
Totodată, Violeta Alexandru a atras atenţia că în toată Europa există tendinţa prelungirii vârstei de pensionare, însă nu a indicat că actualul Guvern ar intenţiona să ia măsuri în acest sens în mandatul curent.
Ministrul Muncii şi-a exprimat, totodată, îngrijorarea faţă de impactul bugetar al legislaţiei privind creşterea cu 40% a pensiilor începând din septembrie 2020, dar a subliniat că va aplica legea în vigoare cât timp deţine mandatul de ministru.
În opinia Violetei Alexandru, statul a eşuat în activitatea de conectare a cererii de forţă de muncă cu oferta, ea subliniind că nu există o problemă gravă a lipsei de forţă de muncă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News