Potrivit MAE, reuniunea a fost convocată pentru a analiza cele mai recente evoluţii de securitate, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, şi pentru a dezbate, în continuare, acţiunile de răspuns ale Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe măsurile suplimentare privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.
Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române va accentua necesitatea consolidării semnificative şi pe termen lung a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, prin dislocarea de forţe aliate şi prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe, transmis joi Agerpres.
De asemenea, Aurescu va informa în legătură cu obiectivele strategice anunţate de către preşedintele României, ca urmare a reuniunii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 1 martie, respectiv creşterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare de la 2% la 2,5% şi realizarea independenţei energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile şi nucleare civile.
Bogdan Aurescu va prezenta, totodată, măsurile adoptate de România în sprijinul Ucrainei, inclusiv crearea unei facilităţi logistice de coordonare a ajutorului umanitar pentru statul vecin.
Este a doua reuniune extraordinară a miniştrilor de externe NATO din acest an dedicată situaţiei din Ucraina şi implicaţiilor ei pentru securitatea Aliaţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News