Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mii de ucraineni aşteaptă să intre în România prin Vama Siret. "Lumea e speriată, fiecare fuge care încotro"
WhatsApp
Invadarea Ucrainei de către Rusia determină populaţia ucraineană să părăsească în masă ţara aflată în război. Mii de oameni panicaţi de începerea conflictului militar au stat, joi, la cozi interminabile la frontiera dintre Ucraina şi România, în zona localităţii Tereblecea, pentru a părăsi, pe jos, teritoriul ucrainean, având ca destinaţie finală diferite oraşe din România sau alte ţări europene. De asemenea, sute de maşini cu numere de Ucraina aşteptau la rând în Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea - Siret, pentru a putea ajunge în România.

Autorităţile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaţilor este permisă părăsirea ţării doar pentru cei care au rezidenţă pe teritoriul altui stat. În acest context, la porţile metalice ale punctului de frontieră aşteptau numeroase femei cu copii în braţe sau cu copii în cărucioare.

Mulţi dintre refugiaţi au reuşit să ia cu ei cel mult o valiză în care au pus obiectele de strictă necesitate.

"Lumea e speriată toată, fiecare fuge care încotro, care la rude, care mai au case pe la munte. Se ascunde lumea, pentru că e o situaţie dificilă", a declarat, o ucraineancă ce a părăsit, joi, ţara.

Un tânăr care are rezidenţa în Lituania a fost nevoit să iasă din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea - Siret, pentru că nu poate ajunge în ţara de destinaţie prin Nordul Ucrainei, care este atacat de ruşi.

"Mergem în Lituania, pentru că avem rezidenţa în Lituania şi mergem acolo pentru că avem şi loc de muncă", a spus acesta.

Durata de aşteptare pentru a intra în România este foarte mare, însă, cu toate acestea, nicio persoană aflată la rând nu este dispusă să renunţe.

Coada de maşini la graniţă se întinde pe o lungime de 3 - 4 kilometri. 

Imagini dramatice la Kiev: Se aud sirenele încontinuu, cozi uriașe de mașini la ieșirile din oraș

 

Scene dramatice în orașele ucrainene atacate de ruși. Oamenii se roagă pe stradă sau fug din oraș. Ieșirea din Kiev e blocată de coloane de mașini.

Ucrainenii sunt șocați și îngroziți de ceea ce li se întâmplă. În Kiev se aud sirenele, iar oamenii fug din oraș. Au apărut imagini cu coloane uriașe de mașini care au blocat autostrada la ieșirea din Kiev. Între timp, alții s-au adăpostit în stațiile de metrou sau se roagă în genunchi pe străzi. 

Mai mulți oameni din Kiev s-au grăbit spre stațiile de metrou subterane pentru a se adăposti. Alții s-au urcat în autobuze pentru a părăsi orașul. În Kiev s-au auzit sirenele, iar mai multe imagini arată coloane uriașe de mașini care blochează o autostradă în timp ce oamenii fug din oraș, scrie BBC, preluat de Digi24.

Pe rețelele sociale oamenii transmit mesaje în care spun că sunt panicați și că încearcă să ajungă cât mai repede în adăposturi anti-aeriene și în subsoluri. Reporterii au filmat grupuri de oameni care se roagă pe stradă, îngenunchiați.

Oamenii stau la coadă la bancomate

 

Jurnalistul Guardian Luke Harding din Kiev a relatat pe Twitter că oamenii stau la coadă la bancomate. Cozi la bancomate sunt și în Mariupol.

Între timp, corespondentul BBC pentru Europa de Est, Sarah Rainsford, a relatat că locuitorii din orașul Kramatorsk din regiunea Donbas din Ucraina sunt „șocați și îngroziți de ce ar putea urma”.

"Oamenii au ieșit pe străzi noaptea trecută în acest oraș - fluturau steagul ucrainean. Au spus că acesta este țara lor și că nu pleacă nicăieri.... Nimeni nu poate să creadă că se întâmplă așa ceva cu adevărat”, a relatat ea.

Bilanț oficial al atacurilor din Ucraina: Cel puţin 40 de militari şi zece civili au murit

 

Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la cel puţin 50 de morţi în Ucraina, inclusiv zece civili, anunţă Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

"Am fost informat că peste 40 de militari ucraineni au fost ucişi, câteva zeci au fost răniţi, iar, de asemenea, sunt aproximativ zece civili ucişi", a declarat Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

"Aceste pierderi de vieţi au fost cauzate de raidurile aeriene şi atacurile cu rachete din cursul dimineţii", a precizat el.

Bilanţul anunţat anterior de autorităţile de la Kiev era de opt morţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel