Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mii de protestatari din Sri Lanka au luat cu asalt reședința oficială a președintelui și au făcut baie în piscină - VIDEO
WhatsApp
După ce mii de protestatari din Sri Lanka au spart baricadele poliției în timpul unui marș antiguvernamental, mulțimea a luat cu asalt reședința oficială a președintelui și a făcut baie în piscină.
Sri Lanka: Președintele Gotabaya Rajapaksa demisionează după ce a fugit din țară / Foto: Captură video youtube

Sri Lanka este zguduită de o criză, în timp ce mii de protestatari au luat cu asalt astăzi casa președintelui din capitala Colombo, din cauza furiei publice față de modul în care guvernul a gestionat criza economică. 

Mitingul planificat, unul dintre cele mai mari marșuri antiguvernamentale din acest an în țara afectată de criză, s-a transformat în violență, mii de manifestanți furioși trecând de baricadele poliției și intrând în complexul prezidențial și în biroul din apropiere al președintelui srilankez Gotabaya Rajapaksa, conform Daily Mail.

 

Mii de protestatari din Sri Lanka au luat cu asalt reședința oficială a președintelui și au făcut baie în piscină

 

Unii protestatari, care purtau steaguri srilankeze și căști, au pătruns în reședința președintelui, au arătat imagini video de pe canalul de televiziune local NewsFirst, mergând chiar până la a face o baie în piscina prezidențială.  

Două surse din cadrul Ministerului Apărării au declarat că președintele Gotabaya Rajapaksa a fost scos vineri din sediul oficial pentru siguranța sa înainte de mitingul planificat pentru weekend, existând informații neconfirmate că acesta a fugit din țară.

Insula de 22 de milioane de locuitori se confruntă cu o lipsă severă de valută străină care a limitat importurile esențiale de combustibil, alimente și medicamente, aruncând-o în cea mai gravă criză economică de la independența din 1948.

Mulți dau vina pentru declinul țării pe președintele Gotabaya Rajapaksa, care s-a descurcat cu ajutorul Indiei și al altor țări, în timp ce liderii încearcă să negocieze un plan de salvare cu Fondul Monetar Internațional. 

Fratele mai mare al președintelui a demisionat din funcția de prim-ministru în luna mai, după ce, în urma unor proteste violente, acesta s-a refugiat într-o bază navală, în timp ce alte trei rude ale lui Rajapaksa au demisionat mai devreme din funcțiile din cabinet. 

O mare parte din furia publică a fost îndreptată împotriva familiei Rajapaksa, protestatarii acuzând-o că a adus Sri Lanka în haos, prin managementul defectuos și acuzațiile de corupție și nepotism. 

 

 

O mare parte din furia publică a fost îndreptată împotriva familiei președintelui

 

Un nou prim-ministru, Ranil Wickremesinghe, a preluat funcția în luna mai pentru a ajuta țara să iasă din criză. Între timp, Rajapaksa s-a menținut la putere în ciuda protestelor în mare parte pașnice care au început în martie și care au cerut demisia sa.

Mii de oameni au năvălit în cartierul guvernamental din Colombo, strigând sloganuri împotriva președintelui și dărâmând mai multe baricade ale poliției pentru a ajunge la casa lui Rajapaksa, a declarat un martor.

Poliția a tras focuri de armă în aer, dar nu a reușit să oprească mulțimea furioasă să înconjoare reședința prezidențială și să forțeze gardurile pentru a alerga pe peluze și în interiorul clădirii de epocă colonială. 

 

Cel puțin 34 de oameni, inclusiv doi ofițeri de poliție, au fost răniți în încăierări

 

Cel puțin 34 de persoane, inclusiv doi ofițeri de poliție, au fost rănite în încăierări în timp ce protestatarii încercau să intre în reședință. Doi dintre răniți sunt în stare critică, în timp ce alții au suferit răni minore, a declarat un oficial de la Spitalul Național din Colombo, care a vorbit sub protecția anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa. 

Ca răspuns, premierul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a convocat pentru astăzi o reuniune de urgență a liderilor partidelor politice.

Luna trecută, Wickremesinghe a declarat că economia țării s-a prăbușit. El a spus că negocierile cu FMI au fost complexe, deoarece Sri Lanka este acum un stat falimentar. 

În aprilie, Sri Lanka a anunțat că suspendă rambursarea împrumuturilor externe din cauza lipsei de valută. Datoria sa externă totală se ridică la 51 de miliarde de dolari, din care trebuie să ramburseze 28 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2027.

Poliția impusese vineri seară starea de asediu în Colombo și în alte câteva zone urbane principale, dar a retras-o sâmbătă dimineață, pe fondul obiecțiilor formulate de avocați și politicieni din opoziție, care au calificat-o drept ilegală.

 

Ambasadoarea SUA în Sri Lanka a cerut vineri oamenilor să protesteze pașnic

 

Ambasadoarea SUA în Sri Lanka, Julie Chung, a cerut vineri oamenilor să protesteze pașnic și a cerut armatei și poliției 'să acorde protestatarilor pașnici spațiul și securitatea necesare pentru a face acest lucru'.

'Haosul și forța nu vor repara economia și nici nu vor aduce stabilitatea politică de care au nevoie srilankezii în acest moment', a declarat Chung într-un tweet.

În pofida unei penurii severe de combustibil care a blocat serviciile de transport, manifestanții s-au înghesuit în autobuze, trenuri și camioane din mai multe părți ale țării pentru a ajunge la Colombo și a protesta împotriva eșecului guvernului de a-i proteja de ruina economică.

Nemulțumirea s-a înrăutățit în ultimele săptămâni, deoarece țara, aflată în criză de bani, a încetat să mai primească transporturi de combustibil, ceea ce a forțat închiderea școlilor și raționalizarea benzinei și motorinei pentru serviciile esențiale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel