Regiunea transnistreană este un factor de destabilizare atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina, a declarat pentru Moldova 1 Mihail Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei. Potrivit oficialului ucrainean, Kievul are în vedere anumite sancțiuni și restricții asupra regiunii separatiste de pe malul stâng al Nistrului.
Regiunea transnistreană, recunoscută de Consiliul Europei ca teritoriu ocupat de Federația Rusă, este paramilitară, iar acolo sunt staționate trupe rusești. Kievul este ostil regimului de la Tiraspol. Potrivit autorităților de la Chișinău, destabilizarea de luna trecută a fost orchestrată de o facțiune pro-război care deține putere de facto, dar situația rămâne stabilă. Cu toate acestea, Kievul nu acceptă regiunea transnistreană în forma sa actuală.
"Cred că lista de sancțiuni ar trebui să includă cât mai multe entități care activează în regiunea Nistrului. În general, regiunea Nistrului, în forma sa actuală, este într-adevăr un factor destabilizator nu doar pentru Moldova, în acest sens, împiedică dezvoltarea efectivă a țării, prezența oricăror companii offshore obscure și criminale subminează creșterea economică. Acesta este, de asemenea, nucleul destabilizării și al tensiunilor din Ucraina. Nu există nici o îndoială că unele decizii privind regiunea Nistrului vor fi luate în cursul escaladării conflictului", a spus el.
De asemenea, potrivit lui Mihail Podoliak dialogul dintre Ucraina și Rusia este acum imposibil.
"Climatul mental și emoțional s-a schimbat foarte mult după evenimentele din regiunea Kievului, când am văzut războiul din Bucha, din Gostomel, Irpen și alte orașe, după Volnovakha, Mariupol, după tot ce se întâmplă în Kherson. Desigur, condițiile pentru o astfel de întâlnire se schimbă. Este dificil de organizat, bineînțeles, deoarece, ca să o spunem delicat, conducerea politică a Rusiei nu înțelege prea bine ce face în Ucraina. Cred că, dacă vor începe să perceapă corect lumea exterioară, probabilitatea acestei întâlniri va crește", a adăugat Podoliak.
Mihail Podoliak a mai spus că opulența ucraineană de la uzina Azovstal este un simbol puternic care nu-i place lui Putin, existând posibilitatea ca soldații, evacuați în teritoriile ocupate, să primească represalii.
Rusia ar putea recurge la provocări pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova.
"Cred că lista de sancțiuni ar trebui să includă cât mai multe entități care operează în Transnistria. În general, Transnistria, în forma sa actuală, este într-adevăr un factor destabilizator nu numai pentru Moldova, în sensul că nu permite dezvoltarea eficientă a țării; prezența a tot felul de companii offshore dubioase și criminale împiedică creșterea economică. Este, de asemenea, nucleul destabilizării și al tensiunilor din Ucraina. Nu există nicio îndoială că, pe măsură ce conflictul se va agrava, vor exista unele soluții pentru Transnistria", a declarat consilierul prezidențial ucrainean.
În regiunea Odesa, controlul asupra respectării regimului frontierei de stat a fost consolidat în zonele adiacente frontierei de stat, în special în regiunea nerecunoscută Pridnestrovian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News