Ihor Terekhov, primarul orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat că sistemul de metrou al orașului își va relua operațiunile marți, după luni de zile în care a servit drept adăpost pentru cetățenii care căutau să scape de bombardamentele rusești.
„Mâine, pe 24 mai, vom deschide metroul", a declarat Terekhov.
Metroul va avea un program diferit.
„Toate liniile vor fi lansate. Traficul la metrou se va desfășura de la ora 7:00 până la ora 19:00. Intervalele nu vor fi aceleași ca în timp de pace. Depozitul metroului a fost avariat în timpul bombardamentelor și bombardamentelor, așa că intervalele vor fi mai lungi", a precizat primarul din Harkov.
Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a fost intens bombardat de ruși și numeroși locuitori s-au refugiat în subteran.
„Dacă este necesar, oamenii pot folosi metroul ca adăpost antiaerian, în special pasajele subterane ale metroului", a mai spus Terekhov.
Metroul din Harkov a devenit un adăpost din primele ore ale invaziei rusești din 24 februarie. Locuitorii au ocupat băncile, treptele și podelele stațiilor, precum și vagoanele de metrou.
Un preot militar din regiunea Harkov consideră că războiul declanşat de Rusia în Ucraina simbolizează lupta dintre bine şi rău, dintre Dumnezeu şi diavol.
Părintele Nicolae de la Batalionul "Serhii Kulkiţki", care îi sprijină pe militarii ucraineni în luptele contra armatei ruse din Nord-Estul Ucrainei, consideră că acţiunile armatei ruse pe teritoriul ucrainean depăşesc luptele politice şi cele militare. El este de părere că uciderea în masă a civililor ucraineni seamănă mai degrabă cu o acţiune teroristă.
"Văd şi înţeleg că pe pământul nostru ucrainean s-au întâlnit din nou Arhanghelul Mihail cu diavolul. Aceasta nu mai e politică, nu este nici război. Este terorism, este genocid şi în toate acestea văd un sens şi mai profund: este lupta pentru dreptate, pentru dreptatea lui Dumnezeu, lupta pentru serbarea dreptăţii lui Dumnezeu pe pământurile noastre ucrainene. Rusia în sine întruchipează răul prin faptul că nu duce luptele cu forţele armate, ci cu copiii, vedeţi această şcoală, aşa arată viitorul pe care vrea ea să îl aducă în Ucraina şi în întreaga lume. Simt că aici se duce lupta între bine şi rău, lupta între Dumnezeu şi diavol. Merită să luptăm până vom obţine victoria", a declarat capelanul, potrivit trimisului special al Agerpres în Ucraina, Cristian Lupaşcu.
Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News