„De fiecare dată când votăm este important, dar de data aceasta nu votăm pentru o persoană sau un partid. De data aceasta votăm pentru direcția pe care o va lua România în anii care urmează”, a declarat fostul șef al statului.
Iohannis a făcut referire la evoluțiile din ultimul deceniu, afirmând că România a avut parte atât de muncă susținută, cât și de un context favorabil. Potrivit acestuia, produsul intern brut al țării s-a dublat, o performanță economică remarcabilă, iar veniturile românilor au crescut semnificativ. Cu toate acestea, fostul președinte a atras atenția asupra inegalităților sociale: „Din păcate, nu toți au beneficiat de această creștere”.
În ceea ce privește poziția României pe scena internațională, Klaus Iohannis a insistat că țara noastră este, în prezent, un membru respectat al Uniunii Europene și un partener demn de încredere la nivel global: „România este la momentul acesta, după 10 ani în care lucrurile au mers bine, o țară respectată în UE, o țară respectată în lume. Eu cred că acest parcurs foarte bun trebuie continuat”.
Totodată, el a reafirmat angajamentul ferm al României față de valorile europene, avertizând asupra riscurilor unui posibil recul politic și economic: „Locul României este clar în UE. Valorile noastre sunt clar valorile europene. Asta este lumea noastră și nu alta. Ar fi mare păcat să dăm cu piciorul acestor realizări, care sunt ale României, ale românilor”.
În final, Klaus Iohannis a amintit de consecințele economice imediate apărute după primul tur al alegerilor, când incertitudinea politică a dus la prăbușirea cursului leu-euro și pierderi de miliarde de euro. „Alternativa ar fi tristă - ar însemna izolare, ar însemna pierderea bunăstării pe care o avem”, a conchis fostul președinte.
Până la ora 12:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 4.593.255 de alegători, reprezentând 25,53% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
În mediul urban au votat 3.058.359 de alegători, iar în mediul rural - 1.534.896 de alegători.
Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 28.492 de alegători.
Din cei 4.593.255 de alegători care au votat până la ora 12:00, 3.688.710 şi-au exprimat votul în ţară, şi anume 20,51%, iar 904.545 - în străinătate, respectiv 901.406 pe liste suplimentare şi 3.139 prin corespondenţă. Votul în diaspora se desfăşoară începând de vineri (ora locală 7:00) şi se încheie duminică la ora 21:00 (ora României).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News