Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mesaje RO-ALERT la granița României din cauza unui focar de rabie
WhatsApp
Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă, prefectul judeţului Satu Mare, Radu Roca, dispunând trimiterea de mesaje RO-ALERT către populaţia din zonă, informează Instituţia Prefectului, joi.

Potrivit sursei citate, prefectul Radu Roca a convocat joi, în calitate de preşedinte, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, care a emis Decizia nr. 3/22.02.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din comuna Micula, localitatea Micula Nouă, şi zona considerată de risc crescut, care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităţilor Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Judeţeană Satu Mare, RNP-Romsilva - Direcţia Silvică Satu Mare şi către gestionarii fondurilor cinegetice.

"Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea şi inspecţia animalelor receptive din exploataţia afectată, restricţionarea mişcării animalelor şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere, dar şi identificarea animalelor din speciile receptive din localitate. Ca măsură suplimentară, la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea şi gestionarea câinilor fără stăpân, ţinând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale, cât şi la om", precizează sursa citată.

De asemenea, s-a stabilit o zonă de supraveghere/zonă de mare risc în fondurile cinegetice din zonă.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deţinătorilor de câini şi pisici vaccinarea de urgenţă a acestora şi consemnarea în carnetele de sănătate.

"Trebuie să tratăm foarte serios această problemă, de aceea l-am convocat la şedinţă şi pe primarul comunei Micula, Dobos Ştefan. Deja e al doilea caz de rabie în zonă confirmat şi vă solicit tuturor instituţiilor responsabile comunicare şi conlucrare, pentru identificarea altor animale bolnave şi pentru punerea în aplicare a tuturor măsurilor din planul aprobat astăzi. Este o zonă cu risc crescut în context transfrontalier şi dorim închiderea rapidă a focarelor de la Micula. Solicit de asemenea transmiterea de mesaje RO-ALERT în zonă pentru atenţionarea populaţiei de pericolul pe care-l reprezintă apariţia focarelor de rabie", a mai declarat prefectul Radu Roca, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
19 apr 2024, 22:40
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel