Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
MESAJ de ULTIMĂ ORĂ de la Cotroceni. ATAC la adresa Guvernului
WhatsApp
Cosmin Marinescu, consilier prezidențial - Departamentul Politici Economice și Sociale, susține, în aceste momente, o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Acesta susține faptul că  „prognozele macroeconomice aflate la baza bugetului sunt exagerat de optimiste”.

„Solicitarea Președinției României exprimă preocuparea ca România să beneficieze de un buget sustenabil, solid, care să asigure Romaniei predictibilitate si stabilitate. În legătura cu analiza Bugetului ma voi referi si la unele elemente specifice cum ar fi cheltuielile cu pensiile. Prognozele macroeconomice aflate la baza bugetului sunt exagerat de optimiste.

Veniturile sunt supraevaluate cu 1% din PIB. Venituri fiscale de 7.5 miliarde de lei sunt bazate explisiv pe promisiuni, în timp ce cheltuielile sunt certe. Veniturile din TVA sunt supraevaluate cu 5 miliarde de lei.

În privința cheltuielilor, asistăm la subestimarea unor cheltuieli. De exemplu, cheltuielile cu pensiile erau prevăzute la 69.3 miliarde de lei. După o săptămână, acestea au devenit 68.1 miliarde de lei. Acestea au fost apoi votate în Parlament. Aceste cifre trebuie clarificate, întrucât calculele arată subestimarea cheltuielilor cu pensiile cu 1.4 miliarde de lei.

Dorim ca sumele pentru plata pensiilor să fie integral incluse în Buget. Bugetul adoptat în februarie indică o contribuție a României la UE scazută cu 500 de milioane de lei.

În privința investițiilor, este elocventă reducerea cheltuielilor de capital din bugetele autorităților locale. Investițiile autorităților locale se găsesc la un minim istoric de 1.2% din PIB. Întarzierea cu care Bugetul a fost trimis în Parlament a periclitat și aceste cheltuieli cu investițiile”, a declarat Cosmin Marinescu.

„Toate serviciile sociale au fost transferate în sarcina UAT-urilor, parcă nedorind ca primarii să rămână cu mai mulți bani.

Mărimea deficitului arată că ajustarea față de 2018 este practic inexistentă, ceea ce contravine recomandării CE care recomandă o ajustare structurală de 1% din PIB. Guvernul, aflat în pană de soluții își tot amână angajamentele asumate. Forma actuală a Bugetului ridică întrebări în privința anilor următori. Parlamentul are datoria de a prezenta un Buget care să fie stabil și predictibil pentru anii care vor urma”, a mai precizat consilierul prezidențial.  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel