Colonii mari s-au dezvoltat în Mediterana şi meduzele toxice au fost semnalate deja şi în mările Ionică şi Egee.
Meduza mov sau violetă este considerată una dintre cele mai periculoase specii de meduze din Marea Mediterană. Înțepătura ei este dureroasă, din cauza neurotoxinei pe care o are și poate provoca arsuri și chiar șoc, scrie radiomures.ro
Este recunoscută după cele patru tentacule principale și altele opt mai lungi și mai subțiri, și după o pălărie punctată, dar și un interior violet, în timp ce are un diametru de regulă între șase și 10 centimetri. Când este tânără, culoarea ei este portocaliu-maro, iar la maturitate culoarea devine violet intens.
Medicii recomandă, în cazul în care ați intrat în contact cu o meduză mov, să ieșiți imediat din apă. Dacă pe piele există urme de tentacule, îndepărtați-le cu un obiect rigid, de exemplu un card, și nu direct cu mâna. Curățați zona afectată cu apă sărată și, pe cât posibil, amestecată cu bicarbonat de sodiu sau ser fiziologic, niciodată cu apă proaspătă sau frecare deoarece poate favoriza eliberarea de mai multe toxine. Nu aplicați amoniac, oțet, spirt și nu le scoateți din apă pe malul mării.
În anumite cazuri, mai sensibile și la copii sau un șoc alergic, persoana afectată poate prezenta aspecte precum tahicardie, dureri de cap, stare de vomă, hipotensiune și dificultăți de respirații și de aceea se recomandă să solicitați cât mai repede posibil asistență sanitară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News