Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
MBDA va produce în Polonia rachete cu rază scurtă de acțiune
WhatsApp
Polonia a semnat marţi un acord-cadru cu compania poloneză PGZ, în cadrul unei cooperări prevăzute cu compania britanică MBDA Missile Systems cu privire la producţia în această ţară a unui sistem mobil de 23 de lansatoare de rachete cu rază scurtă de acţiune, informează AFP.

Grupul de armament PGZ, controlat de stat, a "acceptat misiunea de a integra şi de a crea lansatoare de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acţiune ce vor fi destinate armatei poloneze", a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, conform unui comunicat oficial, transmite Agerpres.

Potrivit presei poloneze, valoarea contractului privind acest sistem, denumit Narew, se ridică la circa 15,5 miliarde de euro.

Vicepreşedintele MBDA Europe, Jim Price, a declarat că grupul său "se angajează să răspundă pe deplin ambiţiilor Poloniei de a dispune de un sistem Narew puternic şi fabricat integral în Polonia".

 

Scoția vrea independența

 

Pe de altă parte, Marea Britanie se vede pusă în situația de a transfera unitățile de rachete nucleare din Scoția, în cazul în care aceasta din urmă ar obține independența.

Potrivit Financial Times, citat de EFE, guvernul britanic se opune secesiunii scoţiene, însă posibilitatea ca această separare să aibă loc îngrijorează executivul de la Londra, după ce Partidul Naţional Scoţian (SNP, secesionist), care deţine majoritatea în parlamentul de la Edinburgh, a promis organizarea unui nou referendum privind independenţa.

Potrivit informaţiilor difuzate de Financial Times, o altă opţiune luată în calcul de guvernul de la Londra este să închirieze pe termen lung bazele nucleare ale Royal Navy (Marina britanică) de la Faslane şi Coulport, pe coasta vestică a Scoţiei. Această posibilitate ar permite crearea unui teritoriu britanic în interiorul unei Scoţii independente.

SNP şi Verzii scoţieni, care au ajuns recent la un acord de cooperare pentru a guverna Scoţia, se opun forţei de disuasiune nucleare a Regatului Unit.

Între opţiunile guvernului britanic mai figurează şi posibilitatea de a transfera forţa nucleară într-o ţară aliată, mai concret, fie la baza americană din statul Georgia, fie în Bretania, regiune în Franţa, cu toate că opţiunea relocării în SUA este cea preferată. 

 

O forță nucleară mai robustă

 

În martie, Regatul Unit al Marii Britanii anunța, conform publicațiilor The Guardian și The Sun, că țara lor își va mări portofoliul de focoase nucleare până în 2025, de la 180 la 260.

În această revizuire a Marii Britanii se preciza că Rusia este un pericol activ, dar provocarea sistemică rămâne în continuare reprezentată de China.

Programul Trident al Marii Britanii este în continuare o problemă politică domestică în contextul în care tot mai multe țări au recurs la dezarmare nucleară după finalul Războiului Rece. Principalii opozanți ai programului sunt cei din Partidul Laburist și din Partidul Național Scoțian. Flota de submarine nucleare a Marii Britanii este localizată în Vestul Scoției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel