"Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au decis foarte clar că nu va fi o ordonanţă de urgenţă, va fi un proiect de act normativ. Inclusiv în seara asta vom mai avea un video call cu Comisia Europeană, unde discutăm, mai avem câteva clarificări solicitate. I-am informat că am avut şi vizita specialiştilor Băncii Mondiale de la Washington la Ministerul Muncii, suntem în strânsă legătură cu Comisia. Repet, solicitarea Comisiei a fost că nu ţine neapărat de data 31 decembrie 2022, cât ţine de un proiect de act normativ care să respecte ceea ce s-a scris în PNRR şi pe linia asta suntem acum cu Comisia", a declarat Budăi, la Parlament.
Potrivit acestuia, "nu există absolut niciun risc" ca România să piardă bani. "Nu există absolut niciun risc, pentru că acestea sunt discuţiile care s-au purtat şi pe care le purtăm în continuare cu Comisia Europeană, repet, la iniţiativa Comisiei Europene".
Întrebat ce se va întâmpla cu pensiile parlamentarilor şi aleşilor locali, ministrul Muncii a arătat că "acestea nu sunt prinse acum în PNRR". "Nu am discutat despre aceste aspecte acum. (...) Va fi un proiect de lege iniţiat de către Guvern, după aceea trimis spre dezbatere, aşa cum este normal, în Parlament", a precizat Marius Budăi.
Ministrul Muncii a amintit că pensia minimă va fi majorată la 1.125 de lei, la 1 ianuarie. "Şi se va primi prima tranşă din cei 1.000 de lei decişi plus 500 de lei, deci va lua 1.625 de lei sumă finală, înscrisă pe drepturile aferente pensiei, plus măsurile de sprijin pe luna ianuarie 2023", a explicat el.
Întrebat dacă ajutoare vor primi şi pensionarii care au pensii până la 3.000 de lei, el a menţionat că în coaliţia de guvernare s-au stabilit tranşe de valori. "Vorbim de cei care au valoarea veniturilor cuprinse între 1.501 lei şi 2.000 de lei şi vor avea prima tranşă de 400 de lei şi cei care au între 2.001 şi 3.000 de lei vor avea prima tranşă de 300 de lei suplimentar faţă de noul cuantum al pensiei", a detaliat Marius Budăi, potrivit Agerpres.
În ultimii ani, subiectul pensiilor speciale a fost unul extrem de dezbătut în societate, fiind chiar printre subiectele principale din campaniile electorale. Până acum însă au fost doar vorbe, și mai puțin acțiuni concrete sau ințiative legislative.
În urmă cu câteva zile,Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii în cabinetele Ludovic Orban 1 și 2, a opinat că pensiile speciale nu se vor desființa cu acest guvern, având în vedere modul în care este formulată prevederea din PNRR pe acest subiect.
"Raționalizare. Eficientizare. Revizuire. O groază de cuvinte în PNRR pe tema pensiilor speciale dar ceea ce era important pentru oameni nu există în text. Nu există cuvântul: desființare. Nu există cuvântul: eliminare. E un fâs ceea ce a fost scris în PNRR pe acest subiect. Prefer să le spun oamenilor direct ce simt că se va întâmpla decât să îi las cu o speranță care nu se va materializa. Ar fi trebuit scris/explicat clar ce urma să se facă. A venit decembrie, luna în care în PNRR trebuie făcut ceva pe această temă dar cum a venit, va și trece și luna și oportunitatea de a trata corect lucrurile pentru toți oamenii care muncesc în această țară", scrie pe Facebook Violeta Alexandru, care și-a dat demisia din PNL în noiembrie 2021.
Citește mai departe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News