Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie. Peste 40% dintre cetăţeni au probleme financiare sau de sănătate în timpul pandemiei (studiu)
WhatsApp
Peste 40% dintre britanici se confruntă cu dificultăţi financiare sau cu o sănătate precară, ceea ce înseamnă o creştere drastică raportat la anul precedent, în contextul pandemiei de COVID-19, informează joi Autoritatea de reglementare financiară britanică FCA, citată de Reuters.

Potrivit FCA, un număr de 27,7 milioane de adulţi din populaţia totală de 67 de milioane din Marea Britanie sunt afectaţi în prezent de un nivel scăzut de rezilienţă financiară, de probleme de sănătate sau de alte evenimente negative din viaţă. În comparaţie, în februarie 2020 - cu o lună înaintea primului lockdown menit să combată pandemia - acest număr era de 24 de milioane.

Pentru realizarea studiului au fost contactate 16.000 de persoane în perioada august 2019-februarie 2020 şi 22.000 în octombrie anul trecut.

Numărul consumatorilor supraîndatoraţi, cu niveluri mici de economii sau cu venituri instabile a crescut de la 10,7 milioane la 14,2 milioane pe parcursul lui 2020, a mai constatat FCA.

 

Dificultăţi financiare şi sănătate precară



În acelaşi timp, este de aşteptat ca peste 13 milioane de oameni să aibă greutăţi în asigurarea celor necesare traiului zilnic, mulţi dintre cei intervievaţi afirmând că probabil se vor îndatora şi mai mult, vor reduce şi mai mult cheltuielile de bază sau vor recurge la o bancă de alimente.

"Povara nu este distribuită în mod egal: din martie anul trecut adulţii tineri şi aparţinând BAME (de culoare, asiatici, minorităţi etnice) au devenit vulnerabili într-o proporţie peste medie", a remarcat Nisha Arora, directoare la FCA pentru politici de consum şi retail.

"Probabil lucrurile au continuat să se înrăutăţească după realizarea studiului", a menţionat Arora.

Pentru a aplana dificultăţile financiare provocate de măsurile anti-COVID-19, care au generat scăderea economică cea mai gravă din ultimii 300 de ani, guvernul le-a cerut băncilor să ofere "vacanţe" de mai multe luni de la plata ratelor la diferite forme de credite. Unul din şase britanici angajaţi în contracte ipotecare, sau 3,2 milioane de oameni, a ales amânarea plăţilor.

Citeşte şi: Germania. Unul din trei copii, afectaţi emoţional de criza de coronavirus (studiu)

Expirarea acestor măsuri, în 2021, va genera probabil noi dificultăţi financiare, viceguvernatorul Băncii Angliei Sam Woods avertizând săptămâna trecută că pentru bănci partea mai grea abia urmează.

Ministrul britanic al finanţelor, Rishi Sunak, este presat să ia mai multe măsuri pentru protejarea economiei şi finanţarea luptei împotriva COVID-19 în bugetul ce urmează să fie prezentat la începutul lui martie, în condiţiile în care majorarea cheltuielilor şi scăderile de impozite se ridică deja la peste 280 de miliarde de lire (385 miliarde de dolari), menţionează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel