Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
VIDEO Mafia gunoaielor, liberă la afaceri la 15 km de sediul Guvernului. Fostul șef al Gărzii de Mediu explică cum e posibil: "La stradă sunt bogații, la margine cei săraci"
WhatsApp
În satul Sintești, aflat la doar câțiva kilometri de București, se ard în continuare deșeuri, otrăvind aerul Capitalei. Ce fac autoritățile? Nimic. De ce? Răspunsul unui fost șef al Gărzii Naționale de Mediu e simplu: trebuie să urmărim "gurele albe" care fac bani din această activitate.
Mafia gunoaielor își vede de activitate nestingherită

Octavian Berceanu, fostul comisar al Gărzii Naționale de Mediu, a vorbit în emisiunea Diaspora în Direct despre mafia gunoaielor și despre cum funcționează un sistem bine pus la punct, la "doar 15 km de sediul Guvernului". 

"Am văzut recent o acțiune a Ministrului Mediului care părea descumpănit. Spunea că e o problemă socială, că ei doar asta fac, comunitatea de acolo, ard deșeuri, câștigă bani și nu prea ai ce face. Dumneavoastră, ce ați reușit să faceți atunci când v-ați dus cu jandarmii?", a fost întrebarea jurnalistului Bogdan Bolojan.

"Eu am reușit împreună cu colegii din Garda de Mediu, care sunt aceiași și acum în Garda de Mediu, și cu unitățile speciale de la poliție și jandarmi, care sunt aceleași în continuare, să oprim aceste arderi. Nu se poate, este o vorbă pe care eu nu o folosesc prea des.

Nu e doar o problemă socială acolo, este o problemă de legalitate. Este o problemă dată de modul în care avem un fenomen de sclavie modernă. Cei de la stradă sunt cei bogați, cei din margine sunt cei săraci. Sunt ținuți în sărăcie prin faptul că nu li se fac acte de identitate. Pământul pe care au construcțiile respective improvizate nu le aparține, nu au conexiune la utilitățile publice, decât conexiuni ilegale, conectări ilegale la rețeaua de electricitate, nu au canalizare, nu au școli, nu au drumuri", spune Berceanu, în interviul acordat ȘtiriDiaspora și DCNews.

Totul se întâmplă la doar 15 km de sediul guvernului, cu girul unor oameni care fac bani mulți din această activitate. 

"Ei se află la 15 km de sediul guvernului. Asta înseamnă că sunt ținuți cu bună știință ca să producă bani negri pentru diferite interese. E ușor de citit aceste interese, pentru că odată ce cu aceiași oameni am reușit să stopăm ardeile ilegale, să redăm aer pentru 4 milioane de locuitori, iar acum nu se poate, sau așa spun ei că nu se poate, e doar o problemă și de viziune, dar și de modul în care circulă aceste finanțări ilegale.

"Privim doar o secțiune a lanțului infracțional: cei care dau foc. Există acele companii, vreo 200 doar în Sintești, în acel sat, care aduc aceste materiale în mod ilegal, deci ei ar putea fi opriți și materialele confiscate la intrarea în sat, și mijloacele de transport confiscate. Pleacă aceste materiale care provin din urma unei infracțiuni și sunt valorificate. Să ne uităm cine sunt exportatorii de astfel de materiale, gulerele albe care fac zeci și sute de milioane din afacerile astea. Ei sunt cei care dictează politicului și administrațiilor locale, pentru că ei fac bani. Și de asta lucrurile nu se schimbă", mai spune Octavian Berceanu.

Urmărește interviul integral:

Youtube video image
 

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel