Militanţii s-au reunit în şase zone din capitala britanică, pe artere deosebit de circulate, precum Waterloo Bridge şi Oxford Street, sau în proximitatea unor simboluri ale puterii politice şi economice, precum Parliament Square, la câteva zeci de metri de clădirea Parlamentului şi de sediul Guvernului, dar şi de sediul companiei petroliere Shell.
"Cu fiecare zi de blocaje, presiunea asupra Guvernului se va intensifica. Numărul de zile în care noi vom rezista reprezintă elementul-cheie", a declarat pentru AFP Larch Maxey, purtător de cuvânt al mişcării Extinction Rebellion.
El speră că această acţiune va duce la o întâlnire a militanţilor cu reprezentanţi ai Guvernului britanic: "Dacă ei nu vor răspunde solicitărilor noastre, vom continua să dăm amploare mobilizării noastre".
La extremităţile Podului Waterloo, peste o mie de militanţi, dintre care unii erau deghizaţi, au blocat circulaţia în miezul zilei, lăsând să treacă doar bicicliştii şi persoanele care se deplasau pe skateboard. Mai multe sute de persoane au profitat pentru a lua prânzul într-o zi însorită în Londra, după ce standuri cu preparate vegetariene au fost instalate în zonă, iar trecătorii au asistat şi la o defilare asigurată de o fanfară.
Activiştii Extinction Rebellion, o mişcare internaţională care îndeamnă la nesupunere civilă non-violentă faţă de lipsa de acţiuni în domeniul climei globale, consideră că trebuie "să bulverseze un sistem care, chiar într-o manieră involuntară, este pe cale de a distruge planeta noastră".
"Nu avem o planetă B", se putea citi pe anumite pancarte expuse printre numeroase drapele de diverse culori ce purtau logoul organizaţiei - un "X" stilizat, simbolizând o clepsidră, încadrat într-un cerc.
În Marea Britanie, Extinction Rebellion are trei revendicări: proclamarea unei "stări de urgenţă climatică şi ecologică", elaborarea unui plan de acţiuni pentru "a reduce la zero emisiile nete de gaze cu efect de seră până în 2025 şi înfiinţarea unei "adunări cetăţeneşti" pentru chestiuni care ţin de "justiţia climatică" şi ale cărei decizii să fie impuse Guvernului.
Sediul companiei Shell a fost luat la ţintă de manifestanţi, care au acuzat gigantul petrolier de "ecocid" - definit de această Extinction Rebellion drept "o distrugere a ecosistemelor", asimilabilă "unei crime împotriva umanităţii".
Activiştii au spart uşile din sticlă ce asigurau accesul în clădire, au afişat un banner pe care scria "Shell knows" ("Shell ştie") şi au scris cuvântul "minciuni" pe faţada imobilului. "Energiile fosile ne ucid - zero carbon acum!", este mesajul scris pe una dintre pancartele manifestanţilor. Cel puţin o persoană a fost reţinută în urma acestei acţiuni.
"Provocând intenţionat pagube de 6.000 de lire sterline", pe care ea însăşi le-a estimat, mişcarea Extinction Rebellion a explicat că doreşte "să ducă acest caz mai degrabă în faţa unui tribunal cu juraţi populari decât în faţa unui tribunal prezidat de un singur judecător" şi să alerteze societatea în privinţa necesităţii unei "schimbări radicale, fără de care consecinţele asupra planetei vor fi catastrofale".
Extinction Rebellion a anunţat, în cadrul "rebeliunii (sale) internaţionale", mobilizări ale membrilor săi în 80 de oraşe din 33 de ţări până pe 22 aprilie, "pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa urgenţei climatice".
Printre celelalte acţiuni ale sale, blocaje ale străzilor sunt programate marţi şi miercuri la Viena şi vineri la Paris, un "camping non-violent" este organizat la Melbourne, în faţa Parlamentului statului Victoria, începând de marţi seară, iar un miting este anunţat la Washington pentru duminică.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News