Piața imobiliară pare destul de stabilă, dar aparențele pot fi înșelătoare. Nu doar că sunt mai puțini cumpărători, dar mai ales oricine cumpără o casă sau un apartament își dorește o proprietate care să respecte standardele climatice. Cumpărătorii aleg proprietăți gata de utilizare.
Anul trecut, s-au înregistrat cu 3,1% mai puține tranzacții imobiliare. Se suspectează că piața pentru case mai durabile a fost stabilă sau în continuare în creșterea ușoară.
„Cererea pentru proprietăți noi este în creștere, ceea ce le face mai scumpe. Sunt din ce în ce mai puțini cumpărători pentru locuințe vechi care nu eficiente din punct de vedere energetic. Aceste proprietăți se confruntă uneori cu scăderi puternice de preț”, spune notarul Bart Van Opstal.
Prețul pentru o casă a crescut cu 0,9 la sută anul trecut, iar pentru un apartament prețul a crescut cu 2,9 la sută. Acest lucru este evident din ultimele cifre publicate de Federația Notarilor, scrie nieuwsblad.be.
„În ciuda stabilizării pieței imobiliare, suntem încă cu mult peste nivelul perioadei de dinainte de corona: comparativ cu primele nouă luni din 2019, în țara noastră au fost cu 10,7% mai multe tranzacții imobiliare în acest an”, a spus notarul Bart van Opstal, purtător de cuvânt al Notaris.be.
Și prețurile continuă să crească, mai ales la categoria construcții noi. Un apartament nou de 95 de metri pătrați cu 2 dormitoare costa in jur de 315.681 de euro în Flandra. Un apartament cu 3 dormitoare și gradină se vinde cu 418.310 euro.
Prețurile medii la o casă și un apartament nou construit au crescut cu 5,21 și, respectiv, 5,9 la sută în ultimul an. Acest lucru este evident din ultimul barometru de construcție nouă de la Matexi și Realo.
Faptul că prețul continuă să crească determină și cumpărătorii să renunțe. „Din toate apartamentele vândute în Belgia în primele nouă luni ale anului 2023, 14,3% au fost apartamente noi. În 2018, ponderea lor era încă de 22,7 la sută”, spun notarii.
„Aceste cifre evidențiază încă o dată măsura în care noul segment de construcții evoluează cu o viteză diferită față de restul pieței imobiliare belgiene”, spune Kristoff De Winne, director de achiziții și dezvoltare la Matexi.
„Într-o piață care se află sub o presiune intensă din cauza ratelor dobânzilor crescute, a costurilor de construcție și a inflației, casele noi, eficiente din punct de vedere energetic, sunt în pericol de a deveni inaccesibile pentru mulți oameni”, a mai adăugat Kristoff De Winne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News