Rata şomajului în Elveţia a rămas neschimbată în iunie, stabilindu-se în luna mai la 1,9%, menţinându-se astfel cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2001, într-un context de deficit grav de forţă de muncă, notează agenţiile pentru ocuparea forței de muncă.
La sfârşitul lunii iunie, 85.099 de persoane erau înregistrate ca şomeri, adică cu 2.977 mai puţine decât în luna mai, fără ca această uşoară scădere să aibă vreun impact statistic, potrivit declaraţiilor Ministerului Economiei publicate, vineri, 7 iulie 2023.
Rata șomajului în rândul tinerilor a scăzut cu 1,2% față de luna precedentă. În rândul persoanelor de peste 50 de ani, rata șomajului a scăzut cu 4,3%, detaliază ministerul într-un comunicat de presă.
În luna iunie, șomajul în Elveția era în scădere cu 8% față de luna iunie 2022, cu 7.412 de persoane mai puține înregistrate. „Elveția se confruntă cu o lipsă fără precedent de personal calificat”, a declarat Denis Machuel, CEO al Adecco.
Potrivit acestuia, acest deficit poate fi explicat, printre altele, printr-un factor demografic, scrie bfmtv.com.
La aceasta se adaugă un fenomen care „începuse înainte de Covid-19”, dar care „a fost accelerat de pandemie”, și anume că unii lucrători își reevaluează alegerea în carieră în raport cu echilibrul vieții personale.
"Vedem că mulți oameni își regândesc veniturile în raport cu calitatea vieții lor. Acest lucru este valabil mai ales în sectorul ospitalității, precum și în sănătate și spitale", a adăugat Denis Machuel, CEO al Adecco.
„Al treilea motiv este deficitul de competențe”, continuă șeful Adecco. „Așa vedem în Elveția, dar și în restul lumii”, precizează el.
Potrivit unui indice de ocupare publicat, marți, 10 iuie 2023, de Adecco, piața muncii din Elveția pare să se stabilizeze în prezent la un nivel ridicat. Acest indice a stagnat pentru al doilea trimestru la rând, după o fază de creștere foarte puternică de la începutul anului 2021.
Cererea rămâne puternică pentru profesioniștii în construcții, numărul locurilor de muncă vacante din aceste meserii crescând cu încă 20% față de prima jumătate a anului 2022. Cererea rămâne fermă și pentru mașiniști, antrepozitari, bucătari, mecanici, morari sau ceasornicari.
În schimb, locurile de muncă vacante anunțate au scăzut „în mod neașteptat” în ocupațiile academice și IT, conform acestui indice, scăzând cu 20% față de prima jumătate a anului 2022, în detrimentul în special al dezvoltatorilor de software și al analiștilor.
Potrivit unui barometru publicat în iunie de concurentul său american Manpower, perspectivele de angajare în Elveția au scăzut oarecum pentru al treilea trimestru. În timp ce companiile elvețiene dau dovadă de prudență în recrutare, „lipsa de forță de muncă calificată rămâne o provocare majoră”, a declarat Jan Jacob, directorul activităților elvețiene la Manpower, într-un comunicat.
La mijlocul lunii iunie, Ministerul Economiei elvețian și-a menținut prognoza pentru șomaj la 2% pentru 2023. Prognoza este neschimbată și pentru produsul intern brut, cu o creștere preconizată de 1,1%, buna performanță a muncii de piață contribuind la susținerea consumului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News