Se spune că mollahul Haibatullah s-a adresat unei mari adunări de aproximativ 3.000 de învățați religioși convocați pentru a discuta probleme de "unitate națională".
Niciun jurnalist independent nu a fost autorizat să asiste la această adunare, care a avut loc în condiții de securitate strictă.
Discursul său a fost difuzat în format audio. Cu toate acestea, nu au fost publicate niciun videoclip sau fotografii cu mollahul Haibatullah. Aplauze puternice au putut fi auzite în momentul în care a fost anunțată prezența sa.
Au existat acuzații persistente făcute de criticii talibanilor, potrivit cărora Mullah Haibatullah ar fi murit, de fapt, în urmă cu câțiva ani, deși mai multe surse au declarat pentru BBC că nu este așa.
În discursul său, mollahul Haibatullah a lăudat preluarea Afganistanului de către talibani, anul trecut, ca fiind "nu doar o sursă de mândrie pentru afgani, ci și pentru musulmanii din întreaga lume".
De asemenea, el a părut să abordeze criticile internaționale continue la adresa tratamentului aplicat de talibani femeilor, pe teme precum regulile recente care le instruiesc să poarte vălul facial în public.
"Slavă Domnului, suntem acum o țară independentă. [Străinii] nu ar trebui să ne dea ordine, este sistemul nostru și avem propriile noastre decizii", a declarat el, potrivit agenției de presă de stat Bakhtar.
"Avem o relație de devotament față de un singur Dumnezeu, nu putem accepta ordinele altora care nu-i plac lui Dumnezeu."
Până în prezent, nu a existat nicio discuție semnificativă privind educația fetelor în cadrul adunării, iar școlile secundare pentru fete rămân închise în cea mai mare parte a țării.
O altă figură talibană de rang înalt a declarat anterior: "Femeile sunt mamele noastre, surorile noastre, le respectăm foarte mult, iar când fiii lor sunt la adunare înseamnă că și ei sunt implicați, într-un fel, în adunare."
Activiștii pentru drepturile femeilor afgane au reacționat cu furie și consternare.
O serie de bărbați și femei cu care a vorbit BBC Afghan Service au respins conferința ca fiind "nereprezentativă" și o încercare a talibanilor de a-și legitima dominația.
"S-au adunat doar pentru a închide gura oamenilor", a declarat un bărbat din provincia Helmand din sudul țării.
Baran este o tânără din Kabul căreia i s-a interzis să meargă la școală. Ea a spus: "A fost o adunare de oameni care gândesc la fel. Acesta nu este cuvântul meu... este ceea ce toată lumea crede și spune. Ca femeie, sunt foarte dezamăgită. Ei nu ne prețuiesc ca ființe umane.”
În condițiile în care ajutorul străin pentru dezvoltare a fost în mare parte tăiat și unele sancțiuni bancare au fost impuse de la preluarea puterii de către talibani anul trecut, țara rămâne împotmolită într-o criză economică și umanitară profundă.
Ajutorul umanitar pe termen scurt prin intermediul ONU și al organizațiilor caritabile a continuat să curgă, dar mollahul Haibatullah a făcut apel la comercianții afgani să se întoarcă în țară și să construiască economia pentru a evita dependența de "fondurile străine".
Joi, s-au auzit focuri de armă în apropierea adunării. Talibanii s-au confruntat cu atacuri de gherilă atât din partea grupării Stat Islamic, cât și a grupurilor de "rezistență" legate de guvernul anterior.
Oficialii talibani au minimalizat incidentul, deși au circulat înregistrări video cu mai mulți presupuși bărbați înarmați uciși de forțele lor de securitate.
Vineri au fost raportate mai multe tiruri de rachete în apropiere de locul în care se desfășura discursul mollahului Haibatullah la Kabul, deși nu au fost raportate victime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News