Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Legea porcului“, adoptată de Camera Deputaților; proiect pentru prevenirea şi controlul pestei porcine africane
WhatsApp
Deputaţii au adoptat un proiect de lege care stabileşte cadrul legal pentru prevenirea şi controlul pestei porcine africane.

Documentul - cunoscut ca "legea porcului" - a fost iniţiat de UDMR şi prevede reguli inclusiv pentru micile gospodării.

Crescătorii vor avea obligaţia de a solicita înregistrarea exploataţiei în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor şi să achiziţioneze sau vândă porcine vii numai dacă sunt însoţite de documentele legale. Faţă de forma adoptată în Senat, au fost eliminate o serie de cerinţe, între care hrănirea porcilor cu resturi alimentare, limitarea la cinci capete în cazul gospodăriilor ţărăneşti şi amenajarea unui vestiar în exteriorul adăpostului.

Deputații au adoptat Legea Porcului

 

Legea instituie, totodată, reguli noi pentru administratorii fondurilor de vânătoare, între care împrejmuirea exploataţiei pentru a împiedica mişcarea mistreţilor în afara acesteia şi amenajarea de mijloace de dezinfecţie pe toată durata confirmării oficiale a prezenţei unei boli contagioase a porcinelor.

Deputatul USR Radu Miruţă a criticat actul normativ, susţinând că interzice reproducerea porcilor în propria gospodărie.

„Transformaţi prin lege în contravenient orice om cinstit. Să modernizaţi nu înseamnă să călcaţi în picioare tradiţii“, a afirmat Miruță în cadrul ședinței.

Replica a venit din partea deputatului UDMR Magyar Loránd: „Prin această lege, noi nu interzicem reproducţia porcilor. Haideţi să citiţi ce este reglementat prin această lege. Veniţi aici, la microfon, şi ziceţi-ne adevărul“.

Actul normativ urmează să fie transmis preşedintelui pentru promulgare, potrivit Rador.

Ce obligații au crescătorii de suine

 

Conform proiectului de lege aprobat de deputați, crescătorii de suine vor avea următoarele obligații:

a) să solicite medicului veterinar de liberă practică înregistrarea exploataţiei în SNIIA și autorității teritorial competente întregistrarea/autorizarea sanitar-veterinară a exploatației.

b) să solicite identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date, componentă a SNIIA precum și toate mişcările și evenimentele care au loc în exploatație cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare.

c) să achiziţioneze/vândă porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislația în vigoare;

d)să notifice medicul veterinar oficial/ medicul veterinar de liberă practică cu privire la orice modificare a stării de sănătate, mortalitate sau avort a porcinelor deținute;

e)să solicite medicului veterinar de liberă practică, în cazul sacrificărilor la nivelul exploatației examinarea carcasei și a organelor porcului/porcilor sacrificați, pentru orice modificare constatată la nivelul acestora și să respecte recomandările primite;

f) să notifice medicului veterinar de liberă practică mișcarea porcinelor în vârstă de maximum 60 de zile de pe raza unităților 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel