Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Legea de înfiinţare a centrelor comunitare româneşti în străinătate, reexaminată
WhatsApp
Senatul a adoptat, miercuri, în urma reexaminării solicitate de preşedintele Iohannis, Legea privind înfiinţarea centrelor comunitare româneşti din străinătate care stabileşte proceduri referitoare la înfiinţarea, atribuţiile, finanţarea personalului acestor centre.

Potrivit legii trimise la promulgare, statul român are obligaţia de a lua măsuri menite să asigure un cadru pentru o bună reprezentativitate a românilor din afara graniţelor ţării la nivel de comunitate şi de a asigura coeziunea în cadrul acestora.

Legea atribuie centrelor comunitare româneşti denumirea de 'Centre Comunitare - Românii de Pretutindeni', înfiinţate în acord cu disponibilitatea bugetară anuală a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 

Propunerea legislativă va fi reexaminată de Camera Deputaţilor



Preşedintele Klauss Iohannis a cerut în 8 decembrie reexaminarea actului normativ, atrăgând atenţia, printre altele, că centrele comunitare „pot fi înfiinţate într-un stat terţ”, însă, în accepţiunea dreptului Uniunii Europene, sintagma „stat terţ” se referă la statele non-UE sau aparţinând Spaţiului Economic European (SEE) şi, ca urmare, este necesară o clarificare a acestei sintagme.

Senatul şi-a însuşit observaţia şi sintagma „stat terţ” a fost înlocuită cu „într-un alt stat”.

Modelul de cerere pentru înfiinţarea unui astfel de centru a fost uşor modificat la reexaminare, fiind inclusă precizarea referitoare la ţara de rezidenţă a solicitantului.

Propunerea legislativă va fi reexaminată de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel