Potrivit legii trimise la promulgare, statul român are obligaţia de a lua măsuri menite să asigure un cadru pentru o bună reprezentativitate a românilor din afara graniţelor ţării la nivel de comunitate şi de a asigura coeziunea în cadrul acestora.
Legea atribuie centrelor comunitare româneşti denumirea de 'Centre Comunitare - Românii de Pretutindeni', înfiinţate în acord cu disponibilitatea bugetară anuală a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Preşedintele Klauss Iohannis a cerut în 8 decembrie reexaminarea actului normativ, atrăgând atenţia, printre altele, că centrele comunitare „pot fi înfiinţate într-un stat terţ”, însă, în accepţiunea dreptului Uniunii Europene, sintagma „stat terţ” se referă la statele non-UE sau aparţinând Spaţiului Economic European (SEE) şi, ca urmare, este necesară o clarificare a acestei sintagme.
Senatul şi-a însuşit observaţia şi sintagma „stat terţ” a fost înlocuită cu „într-un alt stat”.
Modelul de cerere pentru înfiinţarea unui astfel de centru a fost uşor modificat la reexaminare, fiind inclusă precizarea referitoare la ţara de rezidenţă a solicitantului.
Propunerea legislativă va fi reexaminată de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News