Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Kovesi, după decizia CEDO: "Dacă ceream bani, tot românii ar fi PLĂTIT"
WhatsApp
Laura Codruţa Kovesi, în primul său interviu după exprimarea deciziei CEDO, susţine că este "o victorie a sistemului de justiție și a celor care au susținut justiția în ultimii ani" şi reiterează faptul că avea dreptul să conteste în instanţă revocarea sa, un drept care nu i-a fost acordat. Fosta şefă DNA a precizat că nu a vrut să ceară daune, întrucât tot cetăţenii români ar fi plătit acei bani.

"Remediul trebuie găsit de statul român. Aş vrea să fac o precizare: aş fi putut să cer despăgubiri materiale, aş fi putut să cer bani pentru ceea ce s-a întâmplat, dar scopul pentru care am făcut această acţiune nu a fost să obţin bani, ci a fost o chestiune de principiu şi am luptat pentru principiu.

De aceea eu, în acţiunea pe care am formulat-o, am spus că nu doresc despăgubiri, nu doresc bani, ci hotărârea pe care CEDO o va da este suficientă pentru mine personal, ca remediu. De aceea nu am cerut bani.

Mai mult decât atât, dacă aş fi cerut bani şi aş fi câștigat, atunci statul român ar fi trebuit să pălătească aceşti bani, ceea ce înseamnă implicit românii ar fi trebuit să plătească. Or, nu am vrut acest lucru.

Dar această hotărâre nu poate să rămână fără efect. Ceva trebuie să se întâmple! Statul român trebuie să ia nişte măsuri prin care astfel de situații să nu se mai repete. În primul rând, niciodată CCR nu ar trebui să mai dea decizii cu privire la o persoană, așa cum a fost în cazul meu, chiar de două ori, ci Curtea Constituţională ar trebui să se pronunțe pe principii. În al doilea rând, nu ar trebui ca niciodată un procuror cu funcţie de conducere care este revocat din funcţie, un judecător sau orice altă persoană, funcţionar civil... ar trebui să aibă posibilitatea să ajungă în fața unui complet de judecată. 

 

Kovesi: "Decizia CEDO, o victorie a sistemului de justiţie"

 

Procurorul şef european, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, că decizia CEDO privind revocarea sa din funcţia de procuror-şef al DNA "este o victorie a tuturor celor care au susţinut justiţia în ultimii ani".

"Sunt mulţumită că am început un demers în care am crezut foarte mult, un demers care a vizat mai mult o chestiune de principiu care ţine de independenţa justiţiei, de independenţa procurorilor şi a judecătorilor şi simt că este o victorie, nu doar o victorie personală, este o victorie a sistemului de justiţie şi este o victorie a tuturor celor care au susţinut justiţia în ultimii ani.

Orice funcționar civil, orice angajat are dreptul când este concediat să se adreseze cu o plângere, o contestație, la o instanță de judecată. Mie mi s-a refuzat acest drept pentru că în motivare s-a limitat accesul la o instanță", a declarat Kovesi la Europa FM.

 

CEDO: "Drepturile Laurei Codruţa Kovesi au fost încălcate"



Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi, la CEDO, procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), informează un comunicat de presă al instituţiei cu sediul la Strasbourg.

Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

Conform deciziei CEDO, Kovesi nu a avut niciun mijloc de a ataca în justiţie revocarea sa, deoarece o astfel de procedură nu ar fi permis examinarea decât a formei decretului prezidenţial de revocare, şi nu a revendicărilor sale de fond, conform cărora ea a fost revocată pentru că a criticat reforma legislativă în materie de corupţie.

Totodată, Curtea a stabilit că dreptul la libertatea de expresie al fostului procuror-şef al DNA a fost încălcat pe motiv că ea a fost revocată din cauza criticilor pe care le-a făcut în exercitarea funcţiilor sale pe un subiect de interes public. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel