Destinul Republicii Moldova trebuie decis doar de cetăţenii săi, a declarat luni preşedintele Klaus Iohannis, care a salutat votul dat la referendumul pentru integrarea europeană şi la prezidenţialele din ţara vecină.
''Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova şi pentru susţinerea populară exprimată în favoarea doamnei preşedinte Maia Sandu şi a valorilor democratice. Destinul Republicii Moldova trebuie decis doar de cetăţenii săi'', a scris Iohannis pe platforma X.
Potrivit rezultatelor preliminare centralizate de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău, puţin peste 50% dintre participanţii la referendum - 50,37% - au răspuns cu "DA" la întrebarea "Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?", în timp ce 49,63% s-au opus acestei iniţiative.
Totodată, conform rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală, preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate, aflat la guvernare, a întrunit 41,83% din sufragii (633.403 voturi), în timp ce candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a obţinut 26,40% (399.740 voturi).
Ministerul român de Externe (MAE) salută ceea ce numește organizarea la înalte standarde democratice a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional de duminică din Republica Moldova vecină.
Într-un comunicat difuzat luni, diplomația de la București apreciază că intrarea în turul doi al alegerilor, cu un scor solid, a candidatului cu cel mai autentic şi profund angajament pro-european - preşedintele Maia Sandu -, precum şi rezultatul referendumului constituţional probează, în ciuda provocărilor, ataşamentul cetăţenilor faţă de viitorul european, democratic al Republicii Moldova.
Ministerul acuză ingerinţele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federaţia Rusă, consemnate încă din perioada premergătoare alegerilor.
Potrivit MAE, aceste interferenţe, de o anvergură, complexitate şi toxicitate fără precedent, au vizat compromiterea integrităţii alegerilor, subminarea democraţiei, propagarea de teorii anti-democratice şi anti-europene, precum şi influenţarea nemijlocită şi prin mijloace ilegale a alegătorilor.
MAE promite că România va continua să susțină Republica Moldova pe traseul său european și pentru a-și consolida rezilienţa în faţa ingerinţelor rusești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News