Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Klaus Iohannis, primul mesaj în isteria cauzată de prețul motorinei și al benzinei 
WhatsApp
Klaus Iohannis a transmis primul mesaj legat de criza energiei și ca urmare a isteriei provocate de zvonul că benzina ar putea ajunge la 11 lei, ceea ce a dus la o aglomerație fără precedent în benzinării. 

Klaus Iohannis participă astăzi la reuniunea liderilor europeni care are loc la Versailles. Înainte de începerea Consiliului European, acesta a acceptat câteva întrebări de la jurnaliști.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați menționat și dumneavoastră creșterea prețurilor. Uniunea Europeană vrea să reducă importurile din Rusia și înțelegem că veți discuta chiar și despre înăsprirea sancțiunilor aplicate Rusiei. În acest context, ne putem aștepta la alte creșteri de prețuri, la carburanți, energie? Cu cât ar putea crește?

"Prețurile la energie în urma pregătirilor pentru război și în urma războiului din Ucraina, este evident între timp. Și atâta vreme cât războiul continuă, efectele economice vor exista și vor apărea, însă noi discutăm, sigur, în paralel, măsuri prin care vom ține prețurile în așa fel încât să fie energia în continuare plătibilă pentru consumator, în special pentru consumatorul vulnerabil. Este vorba și de măsuri în plan național, și știți că la noi s-au luat aceste măsuri și sunt deja pregătite măsuri pentru perioada de după 1 aprilie, dar vom discuta și măsuri europene, pentru a ține prețurile la energie la un nivel cât de cât acceptabil. Însă, da, trebuie să fim conștienți de faptul că acest război are influențe și asupra prețurilor, și asupra economiilor noastre. Ceea ce vrem să facem este să păstrăm aceste influențe la un nivel rezonabil și, în paralel, să dezvoltăm o independență mai pronunțată a economiei europene," a răspuns Klaus Iohannis.

Cozi la benzinării. Iohannis: S-a dezvoltat dintr-un fake news

 

Jurnalist: Domnule Președinte, ieri în țară a fost o adevărată psihoză în legătură cu prețul la benzină, cozi de kilometri la benzinării. În ce măsură această panică are vreun motiv rațional și cum vă explicați că apar periodic informații, subiecte în spațiul public care induc panică?


"O parte semnificativă a acestui război se poartă în zona știrilor și a informațiilor false, și știți bine că Guvernul a pornit verificările astăzi de la prima oră, pentru a vedea cum s-a ajuns la situația de ieri, care, de fapt, a pornit de la o singură stație de benzină, însă se pare că informația a fost amplificată artificial și a dus la aproape un val de panică. Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică și trebuie să fim foarte atenți și cu informațiile pe care le primim, iar jurnaliștii serioși și redacțiile serioase trebuie să aibă foarte mare grijă ce informații preiau și duc mai departe," a mai spus Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel