Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Klaus Iohannis, declarațiile momentului de la Bruxelles: Intrarea României în Schengen și aderarea la Zona Euro / VIDEO
WhatsApp
Preşedintele României, Klaus Iohannis a declarat, joi, că în acest moment România nu îndeplineşte, deocamdată, criteriile privind aderarea la zona euro, subliniind că nu este realist ca ţara noastră să fixeze un termen pentru acest lucru.

Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins.

"În condiţiile în care avem crize suprapuse, criză energetică, avem probleme majore cu industria europeană, căutăm soluţii pentru competitivitate europeană, avem o inflaţie mare, este destul de complicat de dat un termen. Eu nu cred că în acest moment este realist pentru România să fixeze orice termen pentru intrarea în Zona Euro. Criteriile pentru intrarea în Zona Euro sunt cunoscute, sunt multe criterii. Există o perioadă de preaderare.

Eu cred că în acest moment România încă nu îndeplineşte aceste criterii şi, atunci când vom îndeplini majoritatea criteriilor, putem să începem să ne facem un plan mai concret când să intrăm în Zona Euro, dar acum mie mi se pare un pic riscant să dăm un termen", a afirmat şeful statului, aflat la Bruxelles.

Klaus Iohannis, declarațiile momentului de la Bruxelles: Intrarea României în Schengen și aderarea la Zona Euro

 

Șeful statului a răspuns și întrebărilor privind aderarea României la Schengen, după ce  societatea civilă, în urma vetoului de care Austria s-a folosit pentru a stopa intrarea țării noastre în Spațiul Schengen, a depus o petiției, dezbătută ieri în comisia PETI a Parlamentului European. Această petiție urmează să se transforme într-o rezoluție prin care se va arăta că Austria încalcă Tratatul Uniunii Europene, Art. 2 - Egalitatea între statele membre.

Aceste inițiative sunt salutare, fiindcă e bine să se știe că nu numai noi, politicienii, ne dorim ca România să intre în Schengen, nu numai noi ne dorim să protejăm mediul. Este bine să avem sprijinul societății civile, al oamenilor simpli și să știm că și ei își doresc aceste lucruri și ei își doresc un mediu mai curat. Dacă prin astfel de inițiative procesul propriu-zis va fi accelerat, vom vedea.

În realitate, procesul se desfășoară acolo unde s-a desfășurat din capul locului. Parlamentul European de mult a dat rezoluții de tipul acesta, că România și Bulgaria trebuie să fie parte din Schengen, însă legea este că se votează în Consiliul Uniunii, în formatul JAI, deci acolo se ia decizia. Sigur că pentru a ajunge la o decizie favorabilă, toată lumea trebuie să se implice și politic, începând de la Președinte, la premier, ministrul de interne, ministrul de externe și așa mai departe. Toată lumea colaborează pentru a obține acest rezultat.

De data aceasta este complicat, fiindcă Austria, din motive electorale interne, se opune extinderii Schengen“, a răspuns șeful statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel