„Încep cu weekendul de 1 mai. Am văzut că lucrurile au stat destul de bine.
Starea de urgență nu va fi prelungită. Data de 14 mai e ultima zi în care avem stare de urgență.
Din 15 mai, pentru a ține epidemia sub control, vom intra în stare de alertă.
Situația nu s-a îmbunătățit încă, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut.
Câteva lucruri totuși se schimbă. Repet, epidemia nu a trecut, trebuie să fim foarte responsabili. Indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni până când durează epidemia. Depinde de noi dacă o controlăm mai bine sau mai puțin bine.
După 15 mai putem în principiu să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar nu e bine să exagerăm, deplasările să fie necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem.
Ce se întâmplă mai departe: relaxarea se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de regulă cam de două săptămâni.
Următorul calup de relaxare va veni probabil la începutul lui iunie.
Din 15 mai se vor redeschide saloanele de coafură, frizerii, cabinetele stomatologice, muzeele.
Dar toate în condiții speciale de distanțare, de igienă. Cu toții vom purta mască în spații publice închise, în transportul public în comun.
Măsurile de mișcare mai liberă nu se aplică în localitățile în carantină.
Deplasările în esență vor fi restricționate pentru a pleca din localitate, cu câteva excepții: în interes de serviciu, probleme medicale, pentru sport individual, mers cu bicicleta. Sporturile indiviiduale vor fi permise, dar cu restricția de a întâlni mai mult de trei persoane. Va rămâne interdicția de a se strânge mai mult de 3 persoane.
Sportivii de performanță vor putea în condiții foarte speciale să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire. Bazele sportive nu se deschid pentru amatori.
Despre autonomia Ținutului Secuiesc: Am făcut niște afirmații și sper să fi fost bine înțeles. Eu nu am nici un fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi respect! Problema pe care o am e cu politicienii, în special cei din PSD, care au încercat să promoveze legislație care să promoveze autonomia Ținutului Secuiesc. Au încercat să se scoată și au picat legislația în Senat, dar vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară.
În Senat a trecut tacit o altă inițiativă a UDMR, un Cod administrativ în varianta UDMR. Acest cod administrativ prevede de exemplu obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. PSD nu poate să spună că nu a știut, a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat ”pentru”. Nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD e evident în situația de a promova anumite acte administrative, legi care vin să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc, așa ceva e pur și simplu neconstituțional și nu voi tolera apariția unor astfel de legi”, a declarat Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News