În prima fază un tribunal comercial din Barcelona a respins solicitarea formulată de CIVC, în condiţiile în care termenul ''Champanillo'' (mică şampanie în limba spaniolă n.r.) nu era folosit pentru a desemna o băutură alcoolică, ci mai degrabă o locaţie care oferă servicii de catering, dar care nu comercializează şampanie, astfel încât este vorba de alt produs decât cel protejat prin DOP şi care viza o piaţă diferită, transmite Agerpres.
CIVC a făcut apel la decizia tribunalului din Barcelona care a solicitat clarificări din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă reglementările referitoare la denumirile de origine protejată (DOP) acoperă atât produsele cât şi serviciile.
În decizia sa anunţată joi, CJUE a subliniat că reglementările referitoare la denumirile de origine protejată acoperă atât produsele cât şi serviciile şi sunt destinat să ofere o garanţie de calitate datorată provenienţei geografice şi să împiedice terţele părţi să profite de pe urma reputaţiei dobândite de DOP-uri.
Judecătorii CJUE au subliniat că o denumire contestată nu trebuie să fie identică sau similară pentru a încălca protecţia acordată unei DOP. "Proximitate conceptuală" cu o denumire de origine protejată este suficientă pentru ca regulamentul european să se aplice. Potrivit CJUE, acest lucru este valabil atunci când, în mintea consumatorului, poate fi creată o legătură clară şi directă între termenul utilizat pentru a desemna produsul în cauză şi denumirea de origine protejată (DOP).
Separat, Uniunea Producătorilor de Şampanie din Franţa (CIVC) contestă o nouă lege din Rusia care obligă producătorii străini să adauge termenul "vin spumant" pe sticlele lor de şampanie în timp ce producătorii din Rusia pot să continue să utilizeze termenul ''shampanskoye''.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News