Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italienii câștigă din ce în ce mai puțin, iar prețurile cresc amețitor. OCDE: Cele mai afectate sunt familiile cu venituri mici
WhatsApp
Creșterea prețurilor a anulat creșterile salariale în Italia, anunță organizația internațională, OCDE,  în cel mai recent raport „Perspective de angajare ”.    
Italienii câștigă din ce în ce mai puțin, în timp ce prețurile cresc. Sursa foto: freepik.com

În Italia, salariile au scăzut, din nou, în timp ce prețurile cresc continuu. ”Printre economiile mari, Italia a înregistrat în 2023 scăderea salariilor în raport cu inflația. Este o scădere mai semnificativă decât în ​​perioada anterioară pandemiei. Pierderea puterii de cumpărare are un impact mai mare asupra familiilor cu venituri mici, care au o capacitate mai mică de a face față creșterii prețurilor prin economisire sau împrumut”, scrie  OCDE în cel mai recent raport „Perspective de angajare”.

 

Prețurile cresc, salariile scad

 

„Italia este țara care a înregistrat cea mai puternică scădere a salariilor reale dintre principalele economii OCDE. La sfârșitul anului 2022, salariile reale au scăzut cu 7,3% față de perioada anterioară pandemiei. Scăderea a continuat și în primul trimestru al anului 2023, cu o scădere de la an la an de 7,5%”, se arată în raportul OCDE. 

Potrivit proiecțiilor OCDE, salariile nominale în Italia, calculate fără a ține cont de creșterea prețurilor, vor crește cu 3,7% în 2023 și 3,5% în 2024, în timp ce inflația ar trebui să se stabilească la 6,4% în 2023 și 3% în 2024.

Invazia rusă a Ucrainei a contribuit la o creștere a inflației, care nu a fost însoțită de o creștere corespunzătoare a salariilor nominale, scrie today.it.

Drept urmare, salariile reale au scăzut practic în toate țările, dar mai mult decât media din Italia. Cele mai afectate sunt familiile cu venituri mici, care au o capacitate mai mică de a face față creșterii prețurilor prin economii sau împrumuturi. 

 

Contractele colective de muncă, afectate de inflație

 

În Italia, salariile stabilite prin contracte colective de muncă au scăzut cu peste 6% în 2022. Aceasta este o scădere deosebit de semnificativă având în vedere că, spre deosebire de alte țări, negocierile colective acoperă, teoretic, toți angajații. 

Cu toate acestea, întârzierile semnificative în reînnoirea contractelor colective (mai mult de 50% dintre lucrători sunt acoperiți de un contract care a expirat de mai bine de doi ani) riscă să prelungească pierderea puterii de cumpărare pentru mulți lucrători angajați.

 

Profiturile corporative cresc, salariile nu

 

Negocierea colectivă, subliniază OCDE, poate ajuta la atenuarea pierderii puterii de cumpărare a angajaților și poate asigura o distribuție mai echitabilă a costurilor inflației între firme și salariați. Datele sugerează că există posibilitatea ca profiturile în țările OCDE să absoarbă creșterile salariale, cel puțin pentru angajații cu salarii mici. De asemenea, guvernele ar trebui să redirecționeze sprijinul către familiile cu venituri mici.

„Pot fi activate mai multe pârghii pentru a limita impactul inflației asupra sariaților și pentru a asigura o împărțire echitabilă a costurilor între autoritățile publice, întreprinderi și angajați. Cel  mai direct mijloc de a-i ajuta pe aceștia din urmă este creșterea salariilor, inclusiv a salariului minim legal, care este stabilite de stat”, subliniază OCDE în raportul său.

În medie, în țările OCDE, salariile minime nominale, observă organizația internațională, „au ținut pasul cu inflația datorită creșterilor discreționare sau datorită mecanismelor de indexare. Dimpotrivă, salariile negociate în baza contractelor colective au scăzut  din cauza întârzierii legate de caracterul eșalonat și relativ rar al negocierilor salariale”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel