Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia vrea să restricționeze acordarea cetățeniei străinilor. Guvernul acuză că se vine în țară pe interes 
WhatsApp
Guvernul italian ia în calcul să acorde mai greu cetățenia. Ministrul Antonio Tajani spune că este nevoie de verificări mult mai amănunțite pentru solicitanți. 

Într-o declarație fermă făcută la Buenos Aires, vicepremierul și ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani, a abordat subiectul „ius sanguinis” – principiul obținerii cetățeniei pe baza originii de sânge.

Tajani a insistat că cetățenia italiană nu este un drept care ar trebui obținut atât de ușor și că este necesară o verificare riguroasă a celor care revendică acest statut. Oficialul a dat instrucțiuni pentru a asigura un control strict al procesului, afirmând că cetățenia este un aspect de „mare seriozitate”, relateză agenția italiană Ansa. 

În timpul unei conferințe de presă desfășurate alături de autoritățile argentiniene, Tajani a menționat că în mediul online circulă escrocherii prin intermediul unor agenții care promit obținerea cetățeniei italiene fără ca solicitanții să fie de fapt interesați sau atașați de țară.

El a atras atenția că aceste practici nu numai că afectează comunitățile italiene din diaspora, dar și supraîncărcă micile municipalități și consulatele care se confruntă cu un volum mare de cereri.

Cetățenia să fie obținută de cei care sunt legați autentic de Italia

 

„Cetățenia este și o chestiune de dreptate”, a spus Tajani care nu a vrut să stârnească un scandal diplomatic și a spus că nu dorește să limiteze accesul, dar că își dorește ca pașaportul italian să fie obținut de cei care simt o legătură autentică cu Italia. Programul de turism „roots”, inițiat de guvernul italian, este menit să atragă descendenți interesați de originile lor italiene. În Argentina, de exemplu, trăiește o mare comunitate cu rădăcini italiene, plecați și în urmă cu 100 de ani. 

Tajani a adus în discuție și o problemă legată de votul celor care dobândesc cetățenia, întrebându-se dacă acești oameni, fără o legătură reală cu Italia, votează în mod responsabil sau oferă votul celui mai mare ofertant.

Ce este „ius sanguinis”?

„Ius sanguinis” (dreptul sângelui) este un principiu de drept prin care cetățenia unui individ se determină în funcție de descendență, nu de locul nașterii. Conform acestui principiu, un copil dobândește automat cetățenia părinților săi, indiferent de locul în care s-a născut. În cazul Italiei, acest principiu permite descendenților cetățenilor italieni din întreaga lume să solicite cetățenia italiană, ceea ce a dus la o creștere a cererilor, mai ales în rândul comunităților mari de italieni din diaspora.

Câți români trăiesc în Italia?

 

Italia găzduiește una dintre cele mai mari comunități de români din diaspora. Conform datelor oficiale recente, în Italia trăiesc aproximativ 1,2 milioane de români, fiind cea mai mare comunitate de străini din țară. Românii au migrat masiv în Italia începând cu anii 2000, atrași de oportunitățile economice și de apropierea culturală și lingvistică relativă dintre cele două țări.

Principalele zone unde locuiesc românii în Italia:

Lazio – În această regiune, și în special în Roma, trăiește una dintre cele mai mari comunități de români. Multe familii s-au stabilit aici, atrase de locurile de muncă în construcții, servicii și îngrijire.

Lombardia – Regiunea din jurul orașului Milano este un alt centru major al comunității românești, datorită oportunităților economice din sectorul industrial și al serviciilor.

Piemonte – În special în orașe precum Torino, românii sunt prezenți în număr mare, lucrând în domenii diverse, inclusiv în industrie și agricultură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel